Климатека търси учени и експерти за създаване на съдържание

Търсим интересни и оригинални научнопопулярни статии, свързани с основното направление на науката, в което работиш и пресечната му точка с климатичните промени 

Кои сме ние?

Климатека е информационна платформа за отразяване на климатичните промени, в която превеждаме науката за климата на достъпен език. Целта ни е да популяризираме науката, свързана с климатичните промени и да представяме достоверна научна информация. Представяме анализи свързани с предизвикателствата и решенията за справяне и адаптация към климатичните промени. Желанието ни е освен да отразяваме глобалната действителност, да разглеждаме и ситуацията в България.

Работим с авторски екип – учени и експерти, които покриват широк спектър от теми, свързани с климатичните промени – от климатология и биоразнообразие, до икономика, енергетика и политология и социология. 

Какво търсим?

Учени и експерти от различни направления, които имат пресечна точка с климатичните промени. По-конкретно търсим: 

  • критичен прочит и анализ на предизвикателствата и решенията, свързани с промените в климата. 
  • анализ на ситуацията по света, но и в България. 
  • задълбочен и експертен поглед за разнообразни теми, както в сферата на природните науки, така и на хуманитарните. Част от направленията са европейски политики, енергетика, биоразнообразие, икономика (вкл. кръгова), технологии, зелени градове, психология, социология и много др. 

Защо си струва да се включиш в общността ни?

Общност Климатека

Ще имаш възможност да станеш част от общността на Климатека, в която участват и други учени и експерти. По този начин можеш да станеш посланик и да допринасяш за по-информирано общество по темата за климатичните промени. Организираме както обучителни семинари за общността, в които се опитваме да подобряваме уменията им за публична комуникация, така и регулярни неформални срещи, с цел опознаване, обмен на идеи и сплотяване.

Заплащането е на хонорарна база, работата е дистанционна. Ангажиментът и честотата на участие са гъвкави, зависят от твоите възможности. 

Как работим?

Публикуваме регулярни авторски научнопопулярни статии по различни теми, свързани с климатичните промени, но се стремим също така да:

  • Работим за създаването на една по-добра обществена среда, където мнението на учените е важно и се цени,
  • Популяризираме българската наука и представяме достоверна научна информация,
  • Изграждаме мост между българските учени и медиите, като популяризираме авторските материали пред медии и журналисти и като организираме експертни събития, предназначени за медии.

Ако се занимаваш с наука и се интересуваш от писането на научнопопулярни статии, можеш да ни изпратиш автобиография и кратко мотивационно писмо до края на юни, 2023 г. на адрес: info@climateka.bg