Пожарите са все по-мащабни – според експерти причината са климатичните промени

Участие на д-р Зорница Спасова от авторския ни екип в репортаж на BTV относно пожарите и климатичните промени.

Пожарите стават все по-мащабни и все по-чести. Причината – климатичните промени, казват експерти. Повечето пожари са причинени от човека – в Европа делът им е 95%, сочат данни на Европейската информационна система за горски пожари.

Според същата система 2022 година е втората с най-много пожари в Европейския съюз след 2017 година.

Изгоряла е площ в размер на над 800 000 хектара – с 86% повече, спрямо 2021 година. Пожари е имало в 26 от 27-те държави членки – всички без Люксембург.

Очакванията са броят им да се увеличава с повишението на температурите.

В хасковско само за месец пламнаха близо 170 пожара. Заради многото огнища в края на юли в областта бе обявено и бедствено положение. Сред големите пожари беше и този между Сусам и Татарево, обхванал близо 16 000 декара. Огънят не стигна до къщите, но изплаши хората.

„Винаги, когато гори пожар до селото, е притеснение, защото всеки момент може да дойде до къщите и да изгори къщи и ти да изгориш“, казва Атанас Пеев от село Сусам.

И до днес причината за пожара не е ясна.

„Пожарът може да тръгне от всичко, от слънцето, от някакво стъкло, от все от нещо може да стане в тая жега. Не вярвам в тази жега, в тези треви умишлено да тръгне човек да пали. Това за мен не е нормално“, каза кметът на село Сусам Кольо Колев.

Дори и да не е умишлено – по много начини човешката небрежност може да доведе до пожар, казват климатолози.

„Интересното е, че дори при форсиране на автомобила може да се запалят крайпътни треви. Така че по-далеч от огън в тези горещи летни дни“, обясни Зорница Спасова.

Барбекютата на открито са една от предпоставките за пожар в летния сезон. След възникването на пожарите – климатичните условия могат да доведат до разрастване на огъня.

„Когато имаме малко валежи и високи температури, тревите изсъхват и имаме добра база. И другия метеорологичен фактор – вятъра, може да го разпали“, добави климатологът Зорница Спасова.

Най-много пожари избухват през месеците август и септември, но заради промените в климата експертите очакват този период да се удължи със зачестяването на горещите вълни.


Пълния запис на интервюто изгледай тук.