Резките промени във времето изострят артрити, мигрени и астми

Д-р Зорница Спасова от авторския ни екип в интервю за Труд за рисковете от контрастните смени на времето за човешкия организъм.

Промените във времето, на каквито сме свидетели през последните дни, изострят симптомите на артрит. Ревматоидният и остеоартритът често се влошават в рамките на няколко часа след повишаване на влажността и спад на барометричното налягане. Появява се болка, подуване и скованост. Резките амплитуди засягат и състоянието на астматиците. Страдащите от мигрена пък посочват това като основна причина за главоболие, не са подминати и сърдечно-съдовите рискове.

Това са част от констатациите на д-р Зорница Спасова. Тя е от авторския екип на “Климатека” и главен асистент в НЦОЗА към МЗ. За “Труд news” тя коментира, че при пациенти, които са в остра фаза на заболяване, резките климатични промени може да се окажат фатални.

“Интересен факт е, че жените са по-чувствителни към промените във времето от мъжете – 62% срещу 37%”, казва д-р Спасова. Добавя, че повечето изследователи свързват резките промени на времето със състоянието на астматиците.

“Те могат да повлияят на дихателните пътища директно, като ги охлаждат или дразнят, или косвено, като повлияят на нивото на дразнители и алергени във въздуха. Доказано е, че пристъпите на астмата корелират с ниска температура и влажност или внезапно понижаване на температурата, а също така са наблюдавани връзки между пристъпите и ниското или високо барометрично налягане и валежите. Установено е, че дните със студени фронтове, последвани от система с високо атмосферно налягане, предшестват увеличението на случаите на астма с 1 до 3 дни.”

Д-р Спасова посочва като уязвими от капризите на времето и страдащите от язви и гастрити. “При захлаждане съдовете, кръвоснабдяващи лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника се свиват, което води до недостиг на кислород (исхемия) на тъканите и намалява защитните механизми на стомаха срещу произвежданата от него киселина. Така тя достига безпрепятствено да нервните окончания, разположени в стомашните стени, и се появява болка.

Съществува и пряка връзка между промяната на времето и сърдечно-съдовите заболявания. Експертът от “Климатека” посочва, че изследвания показват, че смъртността е била най-силна при промени в температурата. “Колкото по-голям е броят на променливите фактори, толкова по-силно е неблагоприятното влияние на времето върху адаптационните способности на организма.” 

“Към резките пикове обикновено най-чувствителни са хора метеопати, които трудно се нагаждат към метеорологичните промени и страдат от различни неразположения. Но когато промяната е особено контрастна, тя е в състояние да “разклати” и хора, които обикновено не се влияят от капризите на атмосферата”, посочва още д-р Зорница Спасова.


Оригиналния текст от интервюто прочети тук. Статията на д-р Спасова относно влиянието на резките промени на времето върху здравето прочети тук.