Работа на открито – рискове и мерки

Зорница Спасова от авторския ни екип в интервю за БНР Благоевград относно опасностите от глобалното затопляне за работещите на открито.

Високите летни температури на въздуха са свързани с намалена производителност на труда, нарастване на трудовия травматизъм и все по-големи загуби за обществото. Броят на уязвимите хора, изложени на горещи вълни по света, които все повече зачестяват на фона на глобалното затопляне, се е увеличил с около 125 млн. в периода 2000 – 2015 г. През същия период производителността на работещите на открито намалява с 5,3 % в световен мащаб. Горещата работна среда се счита за професионален здравен проблем, който може да засегне жизненоважни органи като сърцето, мозъка и бъбреците. 

“Високите температури на въздуха са свързани с увеличена сърдечно- съдова смъртност. Могат да засегнат жизненоважни органи като сърцето, мозъка, бъбреците, белите дробове. Също така, ако времето е горещо и влажно, това може да усили симптомите на астма. По-топлият удължава сезона на алергиите към цветен прашец. И другото неблагоприятно нещо е, че се усилва влиянието на замърсителите на въздуха”, заяви Зорница Спасова- главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) към Министерство на здравеопазването и един от авторите на “Климатека”. 

В България, проучване в големите градове показва, че летата са с около 2 градуса по-топли. При 24-26 градуса температура на въздуха работоспособността започна да намалява, а при 33-34 градуса спада наполовина. Най-опасни са горещите вълни за хората, които работят на открито и в неклиматизирани помещения. 

“Както трудовите злополуки, така и примерно, пътнотранспортните произшествия са повече при горещи вълни. Мога да дам един пример за проучване в Италия, което установява, че всъщност през юни има най-много трудови злополуки, свързани с горещото време. Най-вероятно, защото тогава още не са се адаптирали работниците и тогава трудовият травматизъм е най-висок. Друго проучване в Испания установява, че загубите при тези трудови злополуки са равни на 0,03 процента от брутния вътрешен продукт на Испания за 2015 година”, допълни Зорница Спасова.

Топлинното изтощение оказва негативно влияние върху способността на работниците да извършват физическа и умствена работа, посочва още здравният експерт. Следователно, освен вредното въздействие на топлинните вълни върху човешкото здраве, намалената производителност на труда и икономическите загуби за обществото също са сред сериозните негативни последици от глобалното затопляне.

Пълното интервю чуй тук. Статията на д-р Спасова относно глобалното затопляне и условията на труда прочети тук.