Изменението на климата може да увеличи честотата на алергиите и астмата при децата

Зорница Спасова от авторския ни екип в интервю за Дарик Радио относно влиянието на климатичните промени върху детското здраве.

Изменението на климата може да увеличи честотата на алергиите и астмата при децата. Това коментира за БТА Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) към Министерство на здравеопазването. Тя има докторска степен по климатология и е автор в онлайн платформата „Климатека“. Спасова предупреждава, че децата са по-уязвими към по-широкоразпространените на фона на климатичните промени инфекциозни и паразитни заболявания.

Поради своята физиологична, психическа и когнитивна незрялост децата, особено в бедните държави, са сред най-уязвимите към климатичните промени слоеве на населението, коментира главният асистент от НЦОЗА. Спасова добави, че децата са зависими от възрастните. По думите ѝ повечето възрастни не са добре информирани за рисковете от климатичните промени върху човешкото здраве и мерките за адаптация.

„Децата са по-уязвими към замърсяването на въздуха, тъй като дишат по-бързо и по-често в сравнение с възрастните, когато се намират на открито, което води до по-голямо излагане на замърсители на единица маса“, посочи също експертът.

„Дишането през устата по време на игра е по-опасно, тъй като при дишане през носа се филтрират около половината от замърсителите. Замърсеният въздух отива направо към белите дробове, което повишава вредите за паренхима“, каза тя. Спасова обясни, че тъй като дихателната система на децата все още не е напълно развита, тези вреди могат да имат дългосрочни последици. „Тъй като децата имат по-нисък самоконтрол, отколкото възрастните, те често не спират да играят, дори когато изпитват затруднения в дишането“, предупреди тя.

Децата са по-уязвими и от слънчевите лъчи. „Детската кожа изгаря по-лесно от кожата на възрастните, а слънчевото изгаряне в детството представлява един от главните рискови фактори за появата на кожни предтуморни и туморни лезии в зряла възраст, особено при индивиди с висока фоточувствителност“, коментира Спасова.

Тя каза, че изгарянията във възрастта между 10 и 15 г. са свързани с три пъти по-висок риск от развитие на злокачествен меланом в зряла възраст.

Пълното интервю изслушай тук. Статията на Зорница Спасова относно климатичните промени и децата прочети тук.