Морските горещи вълни отдавна не са рядкост и в Черно море

Д-р Зорница Спасова от авторския ни екип в интервю за БНР Бургас относно морските горещи вълни.

орските горещи вълни се изучават по-задълбочено едва през последните десет години. Те представляват периоди от няколко дни /пет или повече/ продължитено задържане на високи температури на повърхностните слоеве на моретата и океаните, разказа за БНР-Бургас доктор Зорница Спасова, научен секретар на Българското дружество по медицинска география.

Могат да продължат дори седмици и месеци, а максималната продължителност е над двеста дни, което всъщност прави 2/3 от дните в годината. Но обичайно за 80% от Световния океан са дълги от 40 до 160 дни.

Те зачестяват на фона на глобалното затопляне, като през последните 40 години температурите на водите в Световния океан са се увеличили с 0.15 градуса по Целзий на десетилетие. А това води до по-чести и продължителни морски горещи вълни.

В Черно море е установено, че 2/3 от дните с морски горещи вълни се наблюдават през последните 10 години от 2010-та до 2020-та година.

Последствията от това явление могат да бъдат наистина фатални, твърди климатологът.

Загуба на биоразнообразие, защото високите температури на водата могат да нарушат топлинния толеранс на много растителни и животински видове. По-топлата вода е по-бедна на кислород, на хранителни вещества. Установено е, че крилът /храна за китове/, който живее в по-топлите води е с по-малки размери и с по-малко съдържание на мазнини от този, който е в студените води. Могат да измрат големи територии водорасли и морска трева, което води до дисбаланс на морските еко системи.

Морските горещи вълни могат да доведат дори до масово измиране на видове риби, раци, скариди и други водни обитатели.

През 2015-2016 година по Западното крайбрежие на Северна Америка е минала много голяма такава вълна, наречена „Петното“. Тогава масово са измрели птици, хранещи се с риба и целият морски свят е намалил своята продуктивност.

Като част от Световния океан, Черно море, на чийто бряг живеем, не прави никакво изключение, що се касае до горещите морски вълни, казва Зорница Спасова.

Има публикация за последните 20 години. Температурата на повърхностните води в Черно море се е увеличила с 0.65-0.7 градуса по Целзий на десетилетие и продължава да се увеличава. Интересното е, че морските горещи вълни в Черно море се наблюдават по-често по време на явлението „Ел Ниньо“ (по-топла вода в Тихия океани намаляват при „Ла Ниня“ (по-студена). Първият случай се наблюдава най-вече по Коледа.

Няма как да неутрализираме или предотвратим морските горещи вълни, но можем да ги прогнозираме, дава надежда научният секретар на Българското дружество по медицинска география.

Понастоящем прогнозите са с една седмица напред. Ако бъде прогнозирано в по-дълъг период могат да се пренасочат рибарите за улов на по-топлолюбиви видове или пък да се засенчват морските корали, за да бъде избегната тяхната гибел или културите да се събират по-рано, а природозащитниците да бъдат подготвени за наплив на гладни животни.

Според прогнозите на междуправителствените комисии по изменение на климата, към края на този век ще се наблюдават при сценарий с ниски емисии четири пъти по-чести морски горещи вълни, а при сценарий с по-високи – осем пъти по-чести.

Пълното интервю с д-р Спасова чуй тук. Статията ѝ относно морските горещи вълни прочети тук.