Климатичните промени засилват бедността, горещините убиват 1 млрд. души

Д-р Зорница Спасова от екипа ни в интервю за Bulgaria on Air относно връзката между климатичните промени и бедността.

Откриха връзка между бедността и климатичните промени. Проучване на Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве показва, че изменението на климата ще засили съществуващата бедност, но също така и икономическото неравенство по света. 

“Връзката между климатичните промени и бедността е пряка. Бедните са по-уязвими на метеорологичните бедствия. Глобалният Юг е по-беден, глобалният Север е по-богат”, обясни Спасова в “България сутрин“.

При над 38 градуса в България се обявява оранжев код и работата на открито се ограничава. Във Франция прагът е свален на 35 градуса. Това са икономически загуби, подчерта гостът.

“По отношение на жертвите от климатичните промени при бедните – очаква се към края на века около 1 млрд. души да загинат заради покачването на температурите, дори с градус и половина. Ще се увеличи неравенството. Много хора от средната класа ще изпаднат към бедната класа”, каза Спасова пред Bulgaria ON AIR.

В момента бедните се защитават само по отношение на мерките за смекчаване на климатичните промени, но не и за адаптация.

“Защо към Плана за възстановяване не се предвижда закупуване на климатици на хора, които са от уязвимите групи. 70% от бедните у нас нямат климатици в домовете си. Най-добри резултати дава предварителното добро градоустройство“, коментира още Спасова.   

Тя уточни, че зимната смъртност превишава лятната, но със затоплянето на климата ще намалее в малка степен зимната и ще се увеличи лятната смъртност.

“Изхвърлянето в атмосферата на толкова голямо количество въглероден диоксид от изкопаемите горива няма как да бъде компенсирано дори и със залесяване. Закъсня Зеленият преход, но не трябва да спираме усилията”, посочи още Спасова


Пълния запис от участието изгледай тук. Статията на д-р Спасова в Климатека по темата за климатичните промени и бедността прочети тук.