Жегата – основна причина за ПТП-та, защо е важно да не прекаляваме с кафето?

Д-р Зорница Спасова от авторския ни екип гостува в предаването “България сутрин” по Bulgaria on Air, където говоро относно опасностите от горещото време при автобмобилния транспорт.

Сред основните фактори за възникване на ПТП се нарежда и метеорологичното време. При около 50% от инцидентите на пътя основната причина са метеорологичните условия

“В България са правени проучвания и се оказа, че през юли, август, септември и октомври над 40% е броят на ПТП-ата, а би трябвало да бъде около 33, тоест имаме ръст с около 10%. Няколко са факторите – засилен е трафикът, излизат по-уязвимите превозни средства на пътя, като велосипеди, мотопеди, скутери, имаме повече пешеходци, както и по-високи скорости”, каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи в студиото на “България сутрин”.

По думите ѝ горещото време също предразполага за повече катастрофи.

“Увеличава се умората във водачите, сънят е по-лош през лятото и е по-голяма агресивността на пътя. Установено е, че и водачите допускат повече грешки – излизат от пътното платно, пропускат повече пътни знаци и като цяло имат намалена способност за шофиране”, допълни Спасова в ефира на Bulgaria ON AIR.

И препоръча да се пътува или сутрин, когато е по-хладно, или в по-късните часове през деня, но не и когато е най-горещо.

“Тогава слънчевата радиация е по-силна и може да заслепи водача, трябва да се пие повече вода, да се правят по-чести почивки. Добре е, ако се тръгне на дълъг път, да си го разделим – да преспим в няколко града. Трябва да се внимава с кофеиновите напитки, не трябва да се прекалява. А едно от най-подценяваните неща е, че когато спрем – оставяме малките деца и домашните любимци в колите. В САЩ има сайт, който следи броя на починалите деца в автомобили, оказва се, че за 25 години около 900 деца са загубили живота си в автомобил. Температурата може да се повиши много бързо, когато се спре двигателят и климатикът, а в коли с тъмен цвят тя може да достигне до 50 градуса”, поясни тя.

Зорница Спасова е на мнение, че от КАТ трябва да засилят контрола през летните месеци.

“Сухият път предразполага към по-високи скорости, по-интензивен трафик, отпускарска безгрижност, но интересното е, че през лятото са повече леките катастрофи, а тежките с жертви са по-чести през зимата”, добави тя.


Пълното интервю изгледай тук.