Не може да се каже дали с глобалното затопляне зимните травми намаляват

Д-р Зорница Спасова пред БНР – Радио Благоевград относно въздействията на климатичните промени върху зимните травми.

Установено е, че смъртността през зимата е най-висока, припомни в интервю за Радио Благоевград Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването, доктор по климатология. Тя коментира, че наред с познатите опасности за здравето и живота на хората, свързани със снега, поледиците и ниските температури,  не може да се каже категорично дали с климатичните промени и по-топлите зими броят на зимните травми  намалява. „Ако говорим за подхлъзванията, паданията, ако намалеят снежната покривка и заледяванията заради по-топлото време, може да се увеличи честотата на образуване на така наречения „черен лед“, на слана, даде конкретни примери Зорница Спасова и подчерта, че дали точно тези травми намаляват при глобалното затопляне  е ново поле за изследване.

В същото време при все по-активното използване на изкуствен сняг, травмите при скиорите се увеличават, защото той съдържа по-голямо количество лед – до 30%, докато в естествения е около 10%, което го прави по-пухкав и безопасен. При скиорите, нараняванията вероятно ще зачестят заради по-честите случаи на недостиг на сняг, изтъняване на снежната покривка и увеличаване на неравностите на терена. Климатичните промени могат да се свържат с по-голям риск от наранявания и смърт при падане на лавини; с нарастване на удавянията в райони, където има традиции за риболов в замръзнали водоеми и каране на кънки.

Не са еднозначни тенденциите при пътно-транспортните травми през зимата. Броят на катастрофите не е непременно по-висок при снеговалеж в сравнение със сухото време. От една страна, снегът прави шофирането по-опасно, но от друга – се кара по-бавно и внимателно, а и много хора избягват или отлагат пътуванията в такава ситуация.

Стойте повече на топло, пазете се от мръсния въздух, носете обувки с добър грайфер, не си слагайте ръцете в джобовете, за да може ако се подхлъзнете да се опрете на тях, носете шал, ръкавици, шапка, за да се предпазите от измръзвате, ограничете разходките по тъмно“, припомни Зорница Спасова основните правила за безопасност и добро здраве през зимния сезон.


Пълния запис от интервюто изслушай тук.