Зорница Спасова по БНР “Радио София”: Горещините – тихият убиец, който хората подценяват

Зорница Спасова с участие в БНР “Радио София” относно опасността от горещите вълни.

Въпросите, касаещи климата и глобалното затопляне, са належащи и колкото и да ги игнорираме покрай другите проблеми, толкова повече по-близо идва неизбежният и неприятен развой на събитията за нас хората.

Климатека е отворена платформа, чиято цел е да направи науката за климата по-достъпна и интересна за широката публика. Те събират екип от учени, който им помага в работата и мисията им, а преди дни организираха интересен уебинар под надслов “Климатични проблеми, горещи вълни и човешко здраве”.

Един от лекторите в уебинара е д-р Зорница Спасова – гл. ас. от Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването и научен секретар към Българското дружество по медицинска география.

В ефира на Радио София тя обясни, че горещата вълна не е обичайно горещо време, а горещо време, което се задържа няколко последователни дни. За да има гореща върна в нашите ширини, умерения климатичен пояс, където се намира България, трябва температурите на въздуха да са над 30 градуса повече от три дни.

Нарича се “Тихият убиец”, защото този кумулативен ефект на високи температури, води до повишение на инсулти, инфаркти и до топлинни удари, както и увеличение на смъртността. Сезонът на горещите върни е през летните месеци юни, юли и август, но са възможни и през май и септември, обяснява тя.

В София има средно по две горещи вълни годишно, като последната силна вълна е от 2003 г., когато е била и най-сериозната гореща вълна (в Централна и Западна Европа загиват над 70 хил. души).

Заради приетите мерки в момента, в Западна Европа, въпреки повишаване честотата на горещите вълни, се наблюдава намаление на смъртността. За съжаление, у нас липсват подобни мерки. В момента се разработва Национална програма за околна среда, която включва и системи за ранно предупреждение от метеорологичен порядък.

Общините също подготвят свои мерки за справяне с проблема. Столичната община има разработена стратегия за адаптация към изменение на климата, а в момента се работи върху План за устойчива енергия и климат за следващите 10 години.

Какво съдържат конкретните мерки – чуйте в разговора на Антония Каменичка в звуковия файл.

Оригиналната публикация, заедно със записа от участието на д-р Спасова, виж тук. За първа и втора част на статията ѝ относно горещите вълни – виж тук и тук.