Зорница Спасова по БНР “Пловдив”: Идва първата гореща вълна за това лято, пазете здравето си

Авторът ни д-р Зорница Спасова с участие по БНР “Пловдив” относно горещите вълни, опасностите от тях, и мерките, които биха могли да се вземат на европейско и национално равнище.

Въпреки почти ежедневните валежи през последните дни, прогнозите сочат, че от сряда следващата седмица и у нас се очаква горещо време. Още от понеделник тeмпeрaтуритe щe запoчнaт дa ce пoвишават, a oт cрядa щe ca твърдo нaд 30 грaдуca пo Цeлзий.

Горещото време става опасно когато се задържи няколко дни, предупреждава Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве към здравното министерство. Тя е доктор по климатология от Софийския университет и научен секретар на Българското дружество по медицинска география.

Като млад учен изследва как изменението на климата въздейства на човешкото здраве. Спасова обяснява, че за горещи вълни в България се говори, когато температурите на въздуха са над 30 градуса повече от три дни. Те са смъртоносни за хората, защото високите температури имат комулативен ефект и тялото не може да се справи с топлинното натоварване, ако не се вземат мерки.

В Западна Европа има системи за ранно предупреждение при горещо време. Разработени са и планове за защита на населението при горещо време.

България е част от Европейска система за ранно предупреждение от 2012 година. В момента се разработва национална програма за околна среда, в която е включена система за ранно предупреждение при метеорологични опасности.

В страната ни, за съжаление, все още не са ясно разграничени задълженията на институциите в тази сфера.

Да получиш SMS при издадено предупреждение за гореща вълна, ако си включен в уязвима група – действа ли тази мярка у нас? Какви са другите мерки и какви са превантивните действия при горещите вълни, наречени още „тихият убиец“, тъй като хората ги подценяват?

Със Зорница Спасова разговаря Антоанета Петричанска – началото е за разликата между горещи вълни и Горещниците, включени в народния ни календар.

Оригиналната публикация със запис от интервюто виж тук. За първа и втора част на статията ѝ относно горещите вълни – виж тук и тук.