Синоптиците алармират за настъпващо доста студено време

Интервю на Зорница Спасова от авторския ни екипза БНР – Радио София относно студените вълни.

Синоптиците съобщават за настъпващо доста студено време, с екстремно ниски температури. Наблюдава се обаче, че студените фронтове стават все по-чести. Доколко това може да бъде опасно за здравето ни, разяснява Зорница Спасова, част от екипа на “Климатека” и главен асистент към Националния център по обществено здраве и анализи. Тя има докторска степен по климатология в СУ и от 2008-а година се занимава с темата за въздействието на климата върху човешкото здраве.

Експертът разясни какво представляват студените вълни:

“Те са един период, характерен с продължително задържане на студеното време – два, или повече дни. Обикновено се взимат предвид долните 5 процента от минималните температури. Вследствие нарушената обща атмосферна циркулация е възможно да наблюдаваме както екстремно горещи дни, така и екстремно студени”, разкри тя.

Спасова се позовава на научно обяснение за нарушение на стратосферния полярен вихър, който вследствие на това се разделя на няколко ядра, вместо да бъде едно устойчиво ядро, което да задържа студения въздух. В рамките на 60 градуса географска ширина той се “разтича” и отива към по-ниските ширини, като причинява екстремно застудяване.

Друг такъв вид застудяване, който се е случвал в Близкия изток, в началото на миналата година бе причинен от феномена “Ланиня” който трае трета поредна година. В различните територии има различно обяснение посочи Спасова.

Препоръчително е да опазваме природата и околната среда и да мислим за политики, които ще помогнат да се справяме с климатичните промени, стана ясно от разговора.

Най-уязвими от тяхното влияние са страдащите от сърдечно съдови заболявания, болните от диабет, бездомните хора, хора злоупотребяващи с алкохол, наркотици, както и работещите на открито.

“В България студените вълни не намаляват, въпреки, че зимите стават по-меки”, поясни тя.


Цялото интервю изслушай тук.