Зорница Спасова: Студените вълни носят риск за човешкото здраве

Интервю на Зорница Спасова от авторския ни екипза БНР – Радио Благоевград относно студените вълни и риска за човешкото здраве, който носят.

Най-уязвими на студа са възрастните хора; хронично болните от сърдечно – съдови, респираторни заболявания и диабет; бездомни хора; хора, които злоупотребяват с алкохол, наркотици. Особено внимание трябва да се обърне на тези, които работят навън, да се „нагоди“  режимът им спрямо ниските температури“,

подчерта за Радио Благоевград Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването, с докторска степен по климатология и активен член на авторския екип на платформата “Климатека“.

Студът увеличава риска от инфаркти, от инсулти. Да не забравяме травматизма, заради заледяванията и снежната покривка; пътно-транспортните произшествия са риск в такова студено време; податливост към настинки, вирусни заболявания, измръзвания, особено ако има вятър. В САЩ е забелязано, че риенето на сняг е много опасно, често се свързва с инфаркти. Освен това може да има проблеми с доставките на стоки от първа необходимост, прекъсване на електропроводи, на водопроводи“, посочи още младият учен и препоръча да се ограничи престоят на открито, защото дългият престой е рисков; да се ограничат излизанията сред природата, туризмът, особено във високите планини; да се обличаме добре, да пазим крайниците от измръзване, на всяка цена да носим шапка. 

За глобалното затопляне и студените вълни

Седмицата започна с така наречените ледени дни. Това означава, че температурата не са качва над нулата, дори и максималната температура е отрицателна. По прогноза това време ще се задържи 3-4 дни, след което отново минималните температури ще са доста ниски. В момента  може да се каже, че температурите са под нормалните, така че имаме значително студено време, дори и за месец февруари. Интересното е, че именно през февруари се наблюдават  най-често така наречените студени вълни или няколко дневно задържане на студеното време“.

За промените на климата и все по-често срещаните екстремни метеорологични явления

На пръв поглед звучи парадоксално, че имаме по-студено време. Особено, новините от САЩ са, че от вчера има невероятен рекорд от минус 77 градуса по Целзий, което някои сравняват с условията подобни на Марс.

Специален за там, изследванията на американските метеоролози е, че причината е влошаването на така наречения стратосферен полярен вихър. Това е традиционен метеорологичен модел, който е станал силно нестабилен, именно защото Арктика се затопля три пъти по-бързо,  отколкото останалия свят и това го прави силно нестабилен. Арктическият въздух не се задържа в рамките до 60 градуса географска ширина, а се разтича в южна посока, причинявайки екстремни студове.  С промяната на климата се наблюдава увеличаване на екстремните метеорологични явления, а студената вълна е едно от тези екстремни метеорологични явления“.


Цялото интервю изслушай тук.