Пресклуб: Защо зимите не са това, което бяха?

Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години и втората най-топла зима в Европа за последните 44 години

На 21 март 2023 г. се проведе пресклуб на тема „Защо зимите не са това, което бяха?“. В него д-р Симеон Матев посочва, че изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години – откакто у нас се правят метеоролични изследвания, и втората най-топла зима в Европа за последните 44 години, както и обяснява какво стои зад тези факти. Пресклубовете на Климатека са поредица от събития, в които учени и експерти представят най-новите си публикации и изследвания пред журналисти. 

Затопляне на зимите в България

До момента 2007 г. се е считала за най-топлата зима в България, но 2023 г. я изпреварва макар и с няколко десети от градуса. Най-голяма вина и за двете най-топли зими има месец януари, от който се очакват истински прояви за сезона. 1963 г. е може би най-студената зима за последните стотина години с най-дебела снежна покривка, а през 1985 г., 2012 г. и 2017 г. са последните по-студени зими у нас.

За последните 30 години средната зимна температура в нашата страна се е повишила с 0,6 градуса, като през последните десет години това повишение вече е със скорости два, три и четири пъти по-големи. Това води до намаляване на ледените дни, на тези със снежна покривка и виелици и дните с екстремно ниски температури. Дори има деца на 7-8-годишна възраст в Южна България, които не знаят какво е сняг. За последните 20 години само веднъж е измерена температура от минус 20 градуса – през 2016 г. 

Температурите през зимния сезон следват общия ход на повишение на средните глобални температури. От 1850 г. до момента повишението на температурата е с близо 1,2 градуса, като най-бързо се затоплят полярните райони на Земята. 

Повишението на зимните температури се дължи на някои циклични промени – Земята има както ледникови, така и междуледникови периоди. Към тях трябва да добавим антропогенното въздействие на икономическата дейност, употребата на огромни ресурси, при което се отделят голямо количество парникови газове, които са основният причинител на част от затоплянето, което наблюдаваме през последните 30 години.

Аномалии в Европа

Изминалата зима в Европа е с положителна аномалия на средната сезонна температура от 1,44 градуса. От 1911 г. досега скоростта на повишение на зимните температури е с 0,16 градуса на десетилетие. За последните 33 години – от 1991 г. насам, трендът на повишение е с 0,5 градуса на десетилетие или повече от три пъти по-голям отколкото за целия изминал период. Последните години показват доста бързо, направо стремглаво повишение на зимните температури, което важи и за глобалните. В последните години се затопляме много по-бързо, отколкото се затопляхме през целия изминал век.

В Европа са поставени повече от 1000 топлинни рекорда по Нова година – от 31 декември 2022 г. до 2 януари 2023 г. В Билбао – един от най-студените градове на Испания, на 2 януари отчетоха почти 25 градуса – лятна температура. Изследване на австрийски климатолози показва, че в последните 50 години ски сезонът в Алпите е намалял с около 40 дни.

Измества ли се зимата?

На въпроса дали се измества зимата: през март е нормално да има сняг. Ненормално е обаче, когато тези снеговалежи през пролетта зачестяват, а именно това се наблюдава. По думите му, това е потвърждение на теорията, че екстремните явления се увеличават. От една страна, имаме повишение на температурата, от друга – повишаване на случаите със снеговалежи в необичайно време на годината – през октомври, ноември, март и април. 

След суха и топла зима и, ако валежите през пролетта са по-малко от нормата, би могло да се очаква по-висок риск от горски пожари. Можем да очакваме по-студени зими, но не толкова скоро. Първи по-сериозни трендове на понижение на температурите може да очакваме след 2050 г., а по-сигурно след 2100 г.

Настоящият текст от е част от статията “Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години и втората най-топла в Европа, каза климатологът д-р Симеон Матев” на Теодора Цанева от БТА. Статията можеш да намериш тук.

Виж и част от публикациите по темата тук: