“Вокс вириди”, еп. 204 – Циментирай това: бетон, моркови и климат

Авторът ни Христо Панчев се включва в поредицата на подкаста Ratio – “Вокс вириди”, в която той разказва за същността на бетона и въздействията, които производството и употребата му оказват върху околната среда, климата и обществото.

Серията „Vox Viridi“ е „зелената издънка“ в поредицата „Vox Nihili“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! Тя има за цел да произведе разговори по част от етическите и философските въпросите, свързани с екологията, енергетиката и климата, както и като цяло с бъдещето на отношенията „човека-природа“.

Стоян и Любо са в компанията на Христо Панчев, с когото обсъждат:
— Как се „готви“ бетон и каква е разликата между цимент и вар [всъщност за разликата не успяхме да обясним]?
— Какво представлява бетонът от „кръв и косми“?
— Съществува ли култ към „красотата на бетона“?
— Обичаме ли панелките и хубаво ли е да живееш в „Манастирски ливади“?
— Каква е връзката между бетона и корупцията?
— В какво се изразява „авторитетът на бетона“?
— Отива ли бетонът там, където в момента са въглищата?
— Демонизираме ли цимента, а с него и бетона?
— Може ли да „разхубавим“ бетона?
— Ще реабилитират ли бетона търговията с въглеродни емисии, зелените премии и въглеродния граничен данък?
— Къде може да си „наемем“ влак на въглища в България?
— Какво можем да кажем за човешката природа?
— Бетонът: брашното или захарта в строителната индустрия?
— Съществува ли „зеленчуков“ бетон и как морковите ще „спасят“ цимента?

Човек да се чуди как е възможно да се разговаря за бетона в продължение на повече от час и четиридесет минути! Всъщност един бетон се „забърква“ за много по-кратко време. Така е с философията на цимента – иска време и много думи.

Макар и да изглежда скрит, бетонът е „отговорен“ за около 8% от въглеродните емисии, с което се нарежда много пред авиацията и пластмасите — основните обвиняеми пред климатичния съд. Решихме в този епизод да разобличим „слона в стаята“: от една страна, да благодарим на Прометея на бетонния клинкер, и от друга страна, да се замислим върху последиците от евтиния цимент.

Разказахме различни истории за бетона. Може би твърде много, но сме сигурни, че тяхното разнообразие те първа предстои. Разкрихме и някои „факти“ от бъдещето на бетона, включително надеждите в т.нар. „биорецептивен“ бетон – бетон, наслоен с мъх и лишеи, които абсорбират СО2.

Серията „Вокс вириди“ е „зелената издънка“ в поредицата „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! Тя има за цел да произведе разговори по част от етическите и философските въпросите, свързани с екологията, енергетиката и климата, както и като цяло с бъдещето на отношенията „човека-природа“.

Пълния запис на интервюто, заедно с допълнителни бележки, може чуеш тук. За статията на Христо Панчев за бетона виж тук.