Къщата на бъдещето- енергийна ефективност, нисък разход, повишен жизнен комфорт

Интервю на Веселин Веселинов от авторския ни екип за БНР – Радио Видин относно подобряването на енергийната ефективност на сградите.

Едно от решенията за оптимизиране на енергийното потребление и използването на природни ресурси е пасивната сграда- архитектурен стандарт, целящ минимално потребление на енергия. Пасивната сграда работи без отоплителни уреди, тя се отоплява и охлажда сама и реално поддържа благоприятен микроклимат без необходимостта от тези уреди. Първите пасивни сграда са построени в Германия през 1990 година като социален и екологичен експеримент в отговор на глобалната необходимост за намаляване на негативното човешко влияние върху околната среда и природа. 

“И реално една такава подобна сграда използва до 90 процента по-малко енергия спрямо съществуващите сгради и до 75% до съвременните нови сгради”,

заяви архитект Beceлин Beceлинoв, сертифициран дизайнер на пасивни сгради ĸъм “Инcтитyтa зa пасивни сгради” в Дapмщaд, Гepмaния.

Архитект Веселинов е завършил специалност “Архитектура” в Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София. Стипендиант е към нeмcĸaтa Фeдepaлнa фoндaция зa oĸoлнa cpeдa (DBU) на тeмa: “Πacивни cpeди от естествени материали”. Има над 10 години опит като упpaвитeл в мeждyнapoднa ĸoмпaния със седалище в Австрия, paзpaбoтвaщa пpoeĸти и peшeния в oблacттa нa мoдyлнo и ycтoйчивo cтpoитeлcтвo. Понастоящем разработва пpoeĸти в сферата на природосъобразната apxитeĸтypa.

“Истината е, че като студент по архитектура имах известна криза на личността, чудех се накъде да се насоча и с какво мога да бъда полезен. И това, с което сметнах, че мога да бъда полезен като архитект на света, е да се грижа да природата. Земята е нашата майка, както много хора биха се съгласили с мен, и трябва да положим грижи за нея. Всъщност, пасивните сгради, а също можем да кажем и съвременното строителство, в частност екологичното строителство, строителството с естествени материали, устойчивата архитектура и т.н., те правят в този смисъл не стъпка назад, ами дори скок назад, защото използват традиционни примери от по-далечното  минало и строителни материали от по-далечното минало, които са се доказали в исторически план със своите предимства от гледна точка на екологичност, здравословна, хармонична среда и т.н. В този ред на мисли, разбира се, строителството от миналия век или конвенционалното строителство, познато в България като монолитно строителство, строителство с тухли, стоманобетон и т.н., в подобни сгради, разбира се, също има своето място. Въпрос на правилен проектантски процес, изобщо правилен процес на проектиране и строителство. Всеки материал има своите плюсове, важно е как го използваме”,

категоричен е архитект Веселинов.

Сградите са един от най-мащабните консуматори на енергия в световен план. Пасивните сгради или сгради, които са енергийно ефективни потребяват минимално количество енергия за своето функциониране, най-вече за отопление и охлаждане. Те със сигурност ще допринесат за намаляване на вредните емисии в световен план, за справяне с климатичните промени, намаляване на въглеродния отпечатък. Пасивните сгради са част от раздел “Екологична архитектура” и стратегическо решение, което осигурява комфортни условия на живот и енергийна автономия при потенциално екстремални изменения в климата в бъдеще. В България повечето обекти, изпълнени като пасивни сгради, са еднофамилни  жилищни сгради и детски градини. В света има жилищни комплекси и разнообразни по характер обществени сгради, изпълнявани по този стандарт.


Цялото интервю изслушай тук.