Климатолог: Катастрофалните наводнения са човешко дело

Валентин Симеонов от авторския ни екип в интервю по Нова Телевия относно наводненията в Южното Черноморие.

В близките 12-18 месеца се очаква глобалните температури да нараснат

Катастрофалните наводнения са чисто човешко дело. Това каза в предаването „Твоят ден” по Нова Нюз, климатологът Валентин Симеонов. Той добави, че презастрояването е голям проблем, тъй като блокира пътя на дъждовната вода към почвата, където част от нея може да бъде погълната. Според него изсичането на горите също спомага за забавяне на тези процеси.

„Екстремните явления нарастват, наводнението в България е по-слабо, спрямо тези в  Гърция и Испания. Една от причината е блокирането на нормалното движение на циклон и антициклон”, посочи специалистът.

Той уточни, че явленията не могат да бъдат предвидени толкова лесно, защото обхващат много параметри и кратковременното предвиждане е сложно.

„Почти няма държава, която е готова да се справи с тези наводнения. Опазването на горите особено следващата година, ще е важно. В близките 12-18 месеца се очаква глобалните температури да нараснат. Това ще доведе до увеличаване на екстремните явления, а особено притеснително са горещите вълни”, каза Валентин Симеонов. Според него опасността от пожари може да се засили.


Пълното интервю изгледай тук.