Д-р Валентин Симеонов и Апостол Дянков за ролята на човека в климатичните промени

Д-р Валентин Симеонов от екипа ни и Апостол Дянков от WWF гостуват в предаването „Лице в лице“ по BTV, по темата за климатичните промени, човешкия фактор, природните бедствия, но и за решенията, които са в наши ръце.

„Отчетът на междуправителствената комисия към ООН е много категоричен, че промените се дължат на човешко въздействие“, заяви д-р Валентин Симеонов от платформата „Климатека“ в предаването „Лице в лице“.

„Хората не знаят какво представляват парниковите газове. Земята се затопля от Слънцето, тя се охлажда, излъчвайки топлинна енергия. Когато тези два процеса са в равновесие, температурата е постоянна, но тук се намесват парниковите газове – въглероден двуокис и метан. Без тях средната температура на Земята би била -18 градуса. Те са полезни само в определена концентрация“, категоричен е Симеонов.

Според него фактор, който е свързан с климатичните промени, е високата температура на морската вода. „Имаше рекордна температура от 30 градуса в Средиземно море. Има много мощно изпарение, което захранва циклоните“, добави Симеонов.

Той бе категоричен, че се самоунищожаваме.

„Проблемът го има. В две посоки са реалните решения. Едната е смекчаване – да намалим парниковия ефект от изгарянето на горивата. Другата е с умни решения, защото ние трябва да продължим да имаме икономика, да се движим“, каза Апостол Дянков, който ръководи програма “Климат и енергия” във WWF България.


Пълния запис от интервюто изгледай тук.