Д-р Валентин Симеонов: Трябва да се научим да ценим и пестим водата

Д-р Валентин Симеонов от авторския ни екип в ефира на БНР – Радио Видин относно рискoвете за водните ресурси в България.

Водата е основен ресурс, който е необходим за нас като живи същества и за много сектори от икономиката. Индустрията и селското стопанство в България потребяват около 80% от водата. България не е богата на водни ресурси, но засега има достатъчно водни ресурси, ако се използват разумно. 75% от водните ресурси се дължат на река Дунав, каза д-р Валентин Симеонов. От 1995 година работи във Федералния институт за технологии в Лозана, Швейцария- по разработване и използване на оптични методи за измерване на замърсяването на въздуха и изследване на химични и физични процеси в атмосферата, включително свързани с климатичните промени. Част от авторския екип на Климатека.

“Както знаете, река Дунав е доста замърсена. Практически ние разчитаме за питейна вода на останалите 25%. Река Дунав е особено важна за ядрената централа, за охлаждането. Но, както Вие може би по- добре знаете от мен, миналата година нивото на Дунав падна много. Във Франция имаше няколко спрени ядрени централи точно поради ниско ниво на водата”, обясни д-р Валентин Симеонов. 

Причината са промените в климата, които се изразяват в топли зими, които не позволяват задържането на снега продължително време. Климатичните промени водят и до промени в честотата на валежите, колко често вали и какво количество. Затова и наблюдаваме двете крайности- обилен дъжд, който земята не може да поеме и суши, които се дължат също на тези промени, които се изразяват най- общо с промяна в температурата на земята и най- вече на атмосферата. Екстремните явления трудно се прогнозират, защото зависят от много фактори, уточни д-р Валентин Симеонов. 

“Тази година ще е по- гореща от миналата и ще ни очакват повече екстремни явления. Най- опасното за нас са пожарите в горите, защото, ако няма гори няма вода в България. Основните валежи са в планинските райони. Ние имаме къси реки и нямаме реки, вливащи се, почти нямаме реки, ако изключим Дунав, които се вливат, преминават покрай или през България…”

България е една от страните с най- много загуби във водопреносната мрежа. Официално са над 60% и трябва да се научим да ценим и пестим водата, допълни д-р Валентин Симеонов. Въпреки че консумацията на вода в България не е особено висока, тя се води около 100 литра на човек на ден, за разлика от повечето западноевропейски страни, където е 150-160 литра.

Климатичните промени са вече видими. За нас, най- притеснителни са летните сезони, когато имаме горещи вълни. Проблемът е, че тези горещи вълни нарастват както по продължителност, така и периодите, в които се наблюдават. 

Цялото интервю с д-р Валентин Симеонов може да чуете в звуковия файл. Разговорът е по повод Световния ден на водата, който отбелязваме всяка година на 22 март.


Пълния запис от интервюто изгледай тук. Прочети повече за пресклуба по темата за водите в България с участието на д-р Симеонов тук.