Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Репортаж на БНР – “Проверка на факти” относно неверни твърдения за наводненията у нас с участието на д-р Валентин Симеонов от екипа ни.

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории. 

НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево, се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук.

В друг текст, споделен стотици пъти, се казва, че американската система ХААРП е причина за опустошителното наводнение.
Водната стихия отне живота на четирима български граждани, наводни стотици домове и хотели, и нанесе щети за около 30 млн. лева.

В периода 4-6 септември невиждани наводнения заляха и съседна Гърция, където поне 15 души загубиха живота си. Водата заля десетки градове и опустоши Тесалийската равнина – дом на 25% от селскостопанската продукция на страната.

Силният дъжд и наводнението засегнаха значително и Турция, и Испания. Най-опустошителна бе водната стихия в Либия, където жертвите са хиляди. Зад всичко това стои бурята Даниел. 

Твърдение: НАТО и ХААРП стоят за опустошителните наводнения у нас и в чужбина

Бурята Даниел е средиземноморски тип ураган (Медикан). Появата му се дължи на два фактора т.нар. Омега-блок, вероятността за който нараства с климатичните промени, и рекордно високата температура на морската вода в Средиземно море, която е пряко следствие от тези промени, казва в свой анализ Валентин Симеонов, който е част от авторския екип на „Климатека“. От 1995 г. той работи във Федералния институт за технологии в Лозана, Швейцария, като основната му дейност е по разработване и използване на дистанционни оптични методи за измерване на замърсяването на въздуха и изследване на химични и физични процеси в атмосферата, както и измерване на основните парникови газове. 

Именно Омега-блок и високите температури на морската вода са основните причинители на наводненията в първите дни на септември в части от Европа и в Либия, каза за Българското национално радио Валентин Симеонов. 

„Времето в България и Европа се определя от преминаването от запад на изток на зони с високо и ниско атмосферно налягане, които се редуват. В зоните с високо налягане времето е слънчево, топло и без валежи, докато в тези с ниско атмосферно налягане то е дъждовно и облачно, с по-ниски температури. Когато придвижването на тези зони спре по някаква причина, това се нарича блокиране и промените на времето на дадено място се забавят или спират. Конкретната причина за валежите е, че над Централна Европа се блокира една зона с високо налягане, която беше оградена от югоизток и от югозапад от две зони с ниско налягане – едната над Йонийско море – до Гърция, а другата – в Атлантическия океан, близо до бреговете на Испания“, каза Валентин Симеонов. 

Той уточни, че в зоната с ниско налягане при Йонийско море се е развил циклон, който предизвика дъждовете в България, Гърция, Турция и Либия, а циклонът в зоната с ниско налягане над Атлантическия океан е причината за наводненията в Испания. Блокирането се предизвиква от въздушно течение, което е с височина между 9 и 15 км, известно като струйно течение, обясни ученият. 

„То представлява вятър със скорост от 100 до 300 км/ч, движи се от Запад на Изток. Енергията за задвижване на това въздушно течение идва от разликите на температурите в северната му част към полюса и южната част, която е към Екватора. Когато тези разлики са големи, движението е почти кръгово, а когато тези разлики намаляват, скоростта на струйното течение намалява, но не равномерно и то започва да се нагъва. Именно в гънките на това струйно течение се захващат двете зони с ниско и едната с високо налягане“, уточни пред екипа ни Валентин Симеонов.

Той добави, че глобалните климатични промени водят до значително по-бързо увеличаване на температурите в северните части на континента. Това от своя страна води до намаляване на температурните разлики задвижващи струйното течение и увеличаване вероятността от възникване на нагъването му, което захващат зоните с ниско и високо налягане. Това е т.нар. Омега-блок, наречен така, защото въздушното течение описва нещо подобно на гръцката буква Ω. Това е едната причина за опустошителните валежи. Другата причина са рекордно високите температури в Средиземно море. Наблюдавани са серии от 30 градусови горещи морски вълни. Горещите морски вълни са зони в морето с необичайно висока температура и се наричат така по подобие на горещите вълни на сушата.


Пълния запис от участието изслушай тук.