TEDxVitosha Countdown – В името на планетата

На 13.10. в Grand Hotel Millennium Sofia ще бъде проведено събитие, чиято мисия е всички заедно да обърнем хода на климатичните промени – с информираност и действие. TEDxVitosha Countdown ни призовава да се включим, в името на едно по-различно бъдеще.

Глобалната инициатива на TED – Countdown – обединява световни умове с визията техните идеи да станат реалност.

Информационната платформа Климатека, чиято цел е да направи науката за климата достъпна за всички, подкрепя инициативата за повишаване на информираността и иницииране на диалог за действие за смекчаване на следствията от климатичните промени и става партньор на събитието.

Становището на науката е категорично, че има климатични промени и че те се задълбочават в следствие на антропогенната дейност. Съответно, ключът към решението е в ръцете на всеки един от нас.

Амбицията зад Countdown се крие в 5 въпроса:

  • енергетика – колко бързо можем да преминем към 100% чиста енергия?
  • транспорт – как бихме могли да подобрим начините, по които хората и стоките се движат?
  • материали – можем ли да преосмислим и сътворим отново нещата, които ни заобикалят?
  • храна – как в световен мащаб да се насочим към по-здравословни хранителни навици?
  • природа – как да опазим Земята и да я възстановим?

TEDxVitosha Countdown ще събере виртуално и на живо учени, активисти, предприемачи, инвеститори и творци, чиято цел са смелите решения в борбата с климатичните промени. Решения, които зависят от всеки един от нас – стига да излезем от зоната си на комфорт и да прегърнем предизвикателството.

Очертава се вечер с много заряд за положителна промяна. С нетърпение очакваме да разберем кои от световните експерти, учени, актьори и иноватори ще бъдат излъчени на голям екран в залата на Grand Hotel Millennium Sofia.

Междувременно лекторите, които ще видим на живо по време на събитието са вече ясни:  

  • От ръководителя на WWF Bulgaria Веселина Кавръкова ще чуем предложения и идеи, а те ще ни накарат да променим начина, по който виждаме природата около нас.
  • Избраният за Зелена личност на 2020 г. Никола Рахнев пък ще разкаже как се засаждат стотици хиляди дръвчета и какво още му се иска да осъществи, за да направи живота и света около нас по-зелен и по-добър за нас човеците.
  • Любимият италианец на българите Лео Бианки ще говори за храна и нейното влияние върху околната среда.
  • Ще видим едно изненадващо и възхитително красиво артистично изпълнение на живо, а за гостите с афинитет към състезанията ще има забавна и полезна игра, в която накрая всички ще излезем победители с всичко ново, което сме научили. За това ще се погрижи Гергана Димитрова – момичето, което активно участва в разработването на ново Европейско законодателство в сферата на екологичното проектиране.

Важно е хора от различни сфери да обединим знания, умения и експертиза, за да потърсим заедно работещо и ефективно решение за едно от най-големите предизвикателства на съвремието ни – климатичните промени. Ние се включваме, включи се и ти!

#JoinTheCountdown


Допълнителна информация: