Включи се в събитието ни „Парников (д)ефект“ на 28 април

Климатека и Ratio си партнират в популяризиране на науката на достъпен език

Включи се в съвместното събитие на Ratio и Климатека – Парников (д)ефект на 28 април от 20 ч. В дискусията ще участват климатологът д-р Симеон Матев и икономистите д-р Мария Трифонова и д-р Мария Манолова от екипа на Климатека. С тях ще дискутираме защо е важно да се постигне въглеродна неутралност и каква е ролята на човешките емисии върху климата? Какво може и следва да се случи, за да намалим емисиите и да овладеем най-тежките сценарии за климатичната криза. Късно ли е и има ли оптимистичен сценарий?

Климатичните промени са директен резултат от нарастващото количество парникови газове в атмосферата. Звучи логично да намалим отделянето и дори да започнем да премахваме част от тях. И докато на шега се чудим въглеродно неутрална ли е шейната на Дядо Коледа, един сериозен въпрос все още стои — колко точно сме закъснели?

Експертите от екипа ни д-р Симеон Матев, д-р Мария Трифонова и д-р Мария Манолова ще обсъдят дали въглеродният диоксид е единственият „злодей“, как да стигнем въглеродна неутралност, достатъчни ли са технологичните иновации, или всеки един от нас трябва да промени поведението си.

Други въроси, по които ще се дискутира, са:

  • Можем ли да говорим днес за въглеродни индулгенции и какво представляват климатичните данъци?
  • Защо е важно да се постигне въглеродна неутралност?
  • Каква е ролята на човешките емисии върху климата?
  • Какво може и следва да се случи на глобално, европейско, държавно, местно и индивидуално ниво?
  • Можем ли да намалим емисиите и да предотвратим най-тежките сценарии за климатичната криза?
  • Късно ли е и има ли оптимистичен сценарий?

Лекторите ще представят какво показват климатичните модели и какво ще се случи за в бъдеще, ако просто заявим, че всичко това не ни интересува. 

Заповядай на 28 април от 20:00 часа в “КЕВА”. 


Виж събитието във Facebook тук

Купи билети за събитието тук