Симеон Матев в БНР “Хоризонт”: Няколко десетилетия наред температурите са по-високи от предишното десетилетие и това е смущаващо

Нашият автор Симеон Матев гостува в БНР “Хоризонт”, за да разкаже са състоянието на климата на Земята през 2020 и последните десетилетия.

2020 е най-топлата година. От 80-те години на миналия век насам, всяко следващо десетилетие е по-топло от предходното и поставя нов рекорд за най-топло десетилетие.

Изминалата 2020 година е с най-голяма положителна аномалия в големи части от Арктика и Сибир, където има места с до 7 °C по-високи от обичайните температури.

Най-топло на цялата земя е било в района на Арктика, където средните температури през изминалата година са били с цели 7 градуса по-високи от обичайните. Ето това са по-стряскащи факти”, каза в предаването “Закуска на тревата” климатологът Симеон Матев от сайта “Климатека“.

Климатът никога не е бил нещо постоянно, подчерта той:

В момента няколко десетилетия наред температурите са по-високи от предишното десетилетие и това е смущаващото, защото до този момент не се е наблюдавало такова нещо“.

Симеон Матев е синоптик и климатолог. Роден е през 1976 г. Завършил е Софийският университет „Св. Климент Охридски” със специалност „Хидрология и климатология”.

Той е асистент по климатология в СУ “Св. Климент Охридски”, пише изследователски труд за изветрянето на скалите.

Пълен запис на интервюто може да чуеш тук.