Климатологът Симеон Матев: Предстои ударно затопляне

Д-р Симеон Матев от екипа на Климатека коментира пред Радио Видин времето през изминалите зимни месеци и очакванията за пролетта.

На 20 март в 17:33 часа у нас настъпи астрономическата пролет. Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие – около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното. Пролетта завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември – в Южното полукълбо. Пролетните месеци в Северното полукълбо, където се намира и България, са март, април и май, а в Южното – септември, октомври и ноември. 

Март започна доста студено, въпреки, че изкарахме относително топла зима. Логично идва въпросът каква пролет предстои и какво време да очакват видинчани в пролетните месеци. “Доста топла зима изкара България по отношение на температурите. Средните температури в цялата страна бяха с градус и половина до три над нормата”

“Конкретно в Северозападна България и района на Видин бяха от районите в страната, където положителната аномалия беше най-голяма. И януари и февруари в района на Видин бяха отчетени температури с 3-4 дори 5 градуса над обичайните за района, такива каквито сме свикнали до момента. Така че в температурно отношение имахме топла зима, това рефлектира съответно и върху снежността и специално Видин може да отчете факта, че изкара една от най-безснежните си зими, която може да се конкурира само с 2006-2007 година. Тази година може би е на второ място изобщо в архива по безснежие. На този фон март месец започна точно в противоположна посока. От някъде 25-26 февруари, та до вчера, почти цял месец, имахме поднормен период и забележете този поднормен период за голяма част от страната е най-студения за цялата зима. Тоест месец март е по-студен и от декември, и от януари, и от феврувари, тоест показа истинско зимно лице и по този показател март ще бъде запомнен

Пълният запис на интервюто с д-р Матев чуй тук.