Симеон Матев: 2022 е втората най-топла година в Европа

Интервю на д-р Симеон Матев от авторския ни екип за Информационна агенция “Фокус” относно изминалата 2022 г. като втората най-топла година в Европа.

В Европа 2022 г. е втората най-топла година. Данните показват, че изминалата 2022 г. в глобален мащаб, т.е. в света, е петата най-топла година. Да, не е първата, не е втората, не е третата, но пак е в челото на класацията на най-топли години. Зад това пето място се крият едни около 0,73 градуса по-топло от нормата. Това каза за Агенция “Фокус” климатологът Симеон Матев.

По думите му само че зад тези 0,73 от градуса в регионален мащаб има много големи различия.

“Например с най-голяма аномалия в света се открояват някои части на Гренландия, на Арктика, на Антарктическия полуостров, изобщо места, разположени по-близо до полюсите, отколкото до Екватора. За тази сравнително висока температура през изминалата година допринасят и доста наднормените температури в Европа като цяло, а за Европа специално 2022 г. е втората най-топла година в записите със средни температури. За това второ място допринасят повечето месеци, но най-вече допринасят трите летни месеци, защото лятото на 2022 г. в Европа беше най-топлото лято, откакто се правят системни измервания”, каза още климатологът.


Цялото интервю изслушай тук.