Симеон Матев: Предстои застудяване на 1-2 ноември, по-сериозно – след 10 ноември

Д-р Симеон Матев пред БТВ Новините относно времето през месец ноември и оценка на климатичните аномалии през последните месеци.

От 1-2 ноември предстои по-динамично време, ще застудее, температурите ще доближат нормата за този период на годината. Това каза в ефира на bTV климатологът Симеон Матев.

„Времето в днешния изборен ден ще е хубаво. Следобед в Южна България ще има малко повече облаци – който е решил да гласува, това не трябва и няма да го спре“, коментира Матев.

По думите му все още е рано да се каже какво точно ще е времето на балотажа – 5 ноември, но със сигурност предстои промяна. 

Неговата прогноза сочи, че ноември също ще е сравнително топъл, но все пак есента ще напомни за себе си – по-сериозно понижение на температурите ще има след 10 ноември.

„Годината не е отминала, но най-вероятно ще се окаже най-топлата в световен мащаб, откакто се правят измервания. Предстоят ноември и декември, които могат да обърнат тези очаквания“, обяви климатологът.

България обаче може и да не мине рекордите. За октомври у нас най-топло е било през 1932 г.

„В глобален план от началото на годината имаме четири месеца с рекордно високи температури – благодарение на тях 2023 г. ще е най-топлата година вероятно“, допълни Матев.

Той се пошегува: „Ако бях политик, щях да обещая на всички дечица, че по Коледа ще се пързалят с шейни“.


Пълния запис от участието изгледай тук.