Ще има ли сняг по Коледа?

Климатологът Симеон Матев от екипа ни в интервю за БНР – Радио Видин относно снега по Коледа и промяната на зимния сезон у нас.

За последните 31 години снежната Коледа е по-скоро мит в България. Във времето назад сме ставали свидетели и на сурови зимни коледни дни. През последните 10-15 години, обаче, не са редки случаите на плюсови температури в празничните дни. По това време обикновено се питаме ще имаме ли сняг по Коледа.

“Действително, последните години падането на сняг е по-скоро случайност, изключение, едва ли не лукс. Това донякъде е закономерност, донякъде и случайност. Наистина, последна снежна Коледа сме имали преди десетина години- 2012 година. Оттогава до днес почти никъде в равнинната част на страната по Коледа не е имало сняг“, каза Симеон Матев- доктор по климатология в Софийския университет “Свети Климент Охридски” и един от авторите на Климатека.

За последните 40 години само в 30-40% от тях е имало сняг по Коледа. Сняг на Рождество е възможно да има и то на 85%, в планините с надморска височина 1500-2000 метра. Последните 30 години показват сериозна тенденция на повишение на температурите не само през зимата.

“Зимният сезон у нас се е променил съществено, повишавайки средните температури. И всъщност, повишавайки се, тези температури правят все по-трудно да може да вали сняг у нас. Защото, когато има валежи обикновено е топло и дъждът не може да премине в сняг, когато пък застудее валежите спират и пак не може да падне сняг. Така че, от тази гледна точка, да има съществена промяна на зимния сезон у нас и той, естествено е свързан с климатичните промени”, допълни Симеон Матев.

Поне през следващите 10 дни сняг не се очаква. И тази година празниците ще преминат без снеговалежи в равнините и с нетипично високи температури.


Пълното интервю изслушай тук.