Симеон Матев: Глобалното затопляне вече е красноречив факт

Симеон Матев гостува в предаването “В развитие” по Bloomberg TV, където говори по въпроса за глобалното затопляне, горещите вълни и засушаванията в Европа.

Няма как човек да не влияе на климата със своята дейност. Ако човек го нямаше климатът също щеше да се променя, но човекът е допринесъл това да става по-остро и интензивно.

Глобалното затопляне е красноречив факт, ако гледаме цифрите. За последните 30 години повишаването на температурите в глобален аспект е 1,1 градуса, като в регионален план средната температура се е повишила с над 5 градуса, което вече е съществено, алармира събеседникът. 

Горещините, които “нападнаха” Европа, засягат предимно западната ѝ част и доведоха до отчитане на температури, които никога преди не са отчитани. В Хамбург, например, никога не бяха регистрирали 40-градусова горещина. Лондон също счупи своя рекорд. Тази гореща вълна в Европа е историческа и континентът никога не се бе сблъсквал с подобни стойности. 

Гостът, обаче подчерта, че миналото лято в Канада са “достигнати стойности 50 градуса по Целзий и то на места близо до 50 градуса северна географска ширина, което е уникално – никой до момента не можеше да си представи, че толкова на север могат да се отчетат такива стойности”.

“Проблемът не е толкова във високите отчетени стойности, а в това, че тези райони на Земята не са свикнали на такива горещини”.

От чисто метеорологична гледна точка това е една случайност, но проблемът е, че тези случайности в следващите години могат да преминат към норма, заяви Матев.

“Тези планове за адаптация към високи температури, трябва да подготвят населението, когато горещите вълни зачестят в тези региони”. 

Пълното участие изгледай тук.