Април започва с жега до 27°, към 10-ти ще вали дъжд, а в планините сняг

Д-р Симеон Матев от нашия екип в интервю за Dnes.bg с анализ за времето през март и прогноза за месец април.

Средните температури през април ще бъдат по-високи от климатичните норми, като очакванията са в Южна България положителната аномалия да бъде по-голяма. Повече дъждове ще има в Северна България, прогнозира пред “24 часа” климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев.

Средните максимални температури за април са между 15 и 20 градуса, а средните минимални – между 4 и 9. Най-често сухите периоди за месеца са между 1 и 3, 14 и 17 април. Валежните периоди са между 4 и 13, както и между 18 и 29 април.

Изминаващият март ще бъде запомнен с дългия студен период – над 20 дни. Имаше и няколко счупени рекорда в дни, в които бе с 10° по-студено от нормата

В много райони от страната бяха отбелязани повече дни със снежна покривка, отколкото през цялата изминала зима.

От около седмица настъпи промяна в атмосферната циркулация и температурите вече са над нормата. Това ще попречи на средната мартенска температура да бъде сред най-ниските, откакто се правят измервания, но за голяма част от страната март 2022 ще остане в историята като студен под нормата.

Последните 2 дни от месеца ще бъдат по-топли от обичайното с положителни минимални температури и максимални от 17 до 24 – 25 градуса. Облачността ще бъде разкъсана, често значителна.

С топло, но динамично време ще започне април.

Ще духа южен вятър с по-силни пориви над Източна България, където максималните температури на фона на слънчевото време в петък ще достигнат до 25 – 27 градуса. Повече ще са облаците над Западна България, където ще превали и прегърми.

В събота краткотрайни валежи тук-там с гръмотевици ще паднат на много места и ще започне застудяване, което ще продължи до понеделник. В неделя и в понеделник ще остане предимно облачно. Максималните температури идната седмица ще бъдат от 7 до 13 градуса и пак дъжд, който по високите полета и в планинските райони е възможно да преминава в сняг.

След това ще настъпи подобрение на времето – предимно слънчево, и дневните температури ще се повишат бързо до 15 – 20 градуса, а нощните ще са от 2 до 7 градуса с условия за слани на места в низините.

Към края на първото десетдневие се очаква ново застудяване. Ще превали дъжд, а в планините – сняг.

В началото и в средата на второто десетдневие ще бъде предимно слънчево. В този период сутрешните температури ще са ниски и на места ще има условия за слани. След това ще се затопли и максималните температури често ще достигат 20 градуса.

Към края на второто и в началото на третото десетдневие се очакват няколко по-хладни дни, през които отново ще има превалявания.

Последните дни на април ще са с по-високи температури – максимални над 20 градуса, достигащи често и до 27 – 28. Обикновено преди обед ще е слънчево, а следобед ще се развива купеста облачност, по-значителна над планините, където за кратко ще превалява и прегърмява.

Веднъж на 8 – 10 години обаче в края на април се случва по-сериозно захлаждане с повсеместни валежи. Все още е рано да се прогнозира с точност и в детайли какво ще бъде времето по време на великденските празници, обясни д-р Симеон Матев.

В по-голямата част на страната най-високите измервани температури през април са между 28 и 33 градуса, но в Плевен, Кнежа, Горна Оряховица и Силистра термометрите са скачали до 35 градуса

Най-ниските температури, измервани през април, са с отрицателни стойности и достигат до минус 5 – минус 8 градуса. На 8 април 2003 г. са отбелязани едни от най-ниските градуси за този пролетен месец – в Чирпан минус 14, а на много други места минус 8 – минус 10 градуса.

Според народната метеорология, когато през април има слана и е студено, годината не ще да е плодородна. Ако месецът е дъждовен, обратното – означава плодородие.

Оригиналната публикация прочети тук.