Как фермерите се борят с климатичните промени?

Д-р Симеон Матев от авторския ни екип в интервю за Agri.bg със съвети за земеделците относно въздействията на климатичните промени в България върху сектора.

Наблюдаваме поредната трудна година за земеделците по всякакви критерии. Климатичните промени са едно от нещата, с които фермерите се опитват да се справят в годините и по-скоро да нагодят практиките си спрямо променящите се ситуации на полето.

Тази година наблюдавахме екстремни суши, наводнения, замръзвания на овощни видове. Какво още да очакваме в краткосрочен план в селското стопанство? Агри.БГ разговаря с климатолога Симеон Матев. Той е асистент по климатология в катедра “Климатология, хидрология и геоморфология” на Софийския университет и автор в платформата “Климатека”. 

“Времето тази година действително ни се представя голям набор от несгоди. А земеделието е секторът, който изпитва може би най-голямото влияние от тях. 

От тази гледна точка моят съвет към всички, които се занимават със земеделие, е да се запознаят по-подробно с това какви климатични промени са настъпили, как са се променили температурите – в каква посока, как са се променили валежите, и да проучат кои сортове на културите биха били най-подходящи за тях.

Колкото и да се затопляме, ние няма да можем все още и на този етап, да произвеждаме топлолюбиви култури, които са характерни например за Гърция или за Южна Италия. Не за друго – температурните условия може и да ги изпълняваме вече, но сами ставаме свидетели, че след дългата гореща вълна имаме едно сериозно застудяване, при което бяха измерени рекордни минимални температури. Тоест нашата страна е разположена на такова положение, че е доста отворена за интензивни застудявания от север. 

Дори и да не се случи тази година, може да се случи следващата, но винаги в края на пролетта – началото на есента, ние не сме застраховани от спускане на полярен въздух, който достига до нашите ширини. И този полярен въздух макар и за ден-два да стои на нашата територия, ще се окаже пагубен за по-топлолюбивите култури”, категоричен е Симеон Матев.

По думите на климатолога на годишна база валежите не са се променили значително, но се променя вътрешно годишното им разпределение, тоест вали по-рядко, но в големи количества, а това е доста нездравословно за повечето земеделски култури. 


Пълното интервю прочети тук.