Симеон Матев: Поне до 10 април времето ще остане по-топло от обичайното

Д-р Симеон Матев от екипа ни в интервю по БНТ относно необичайно топлото време в момента.

Поне до 10 април времето ще остане по-топло от обичайното. Около 12 до 15-16 април се очаква температурите да са близки до обичайните за сезона и да има повече валежи. Това каза в “Денят започва” Симеон Матев – климатолог.

“Не са обичайни тези аномалии – до 30 градуса в края на март е по-скоро катаклизъм, отколкото нещо нормално. Това е голямо отклонение от нормата – температури между 14 и 19 градуса са климатичната норма за началото на пролетта. Напоследък обаче доста често стават такива аномалии. 2023 г. беше най-топлата година, сега виждаме, че 2024 г. започва с летящ старт. Досега не сме имали толкова топли три поредни първи месеца на годината. Както е тръгнало, 2024 г. ще бъде поредната най-топла година”, каза Симеон Матев.

Климатологът уточни: “От 86 станции, с които разполагаме видяхме, че при две трети от тях беше констатирано, че изминалата зима беше най-топлата. Топлата зима оказва много сериозно влияние като цяло върху природната среда, растителността не може да изпадне в онази хибернация, в която по принцип изпада. Растенията почват преждевременно развитие. Това е опасно, защото има вероятност да бъдат попарени в дни с отрицателни температури, каквито имаше през март и каквито се очакват в средата на април”.

Той подчерта, че има още един проблем с времето, освен че е прекалено топло за сезона е и много сухо.


Пълния запис от интервюто изгледай тук.