Март – горещ и с нови рекорди

Д-р Симеон Матев в интервю за БНР – Видин относно климатичните рекорди през изминалия месец.

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите месеци в света, каза д-р Симеон Матев- климатолог, асистент по климатология в катедра “Климатология, хидрология и геоморфология” на Софийския университет “Св. Климент Охридски”, автор в Климатека. 

“И ако трябва да се сравним с прединдустриалната епоха превишението вече достига за една година назад повече от градус и седем десети. Само ще отворя една скоба, че Парижкото споразумение от 2015 година гласи, че световната глобална температура не трябва да превишава с градус и пет десети средната от прединдустриалната епоха, а ето, вече имаме едно превишение с две десети отгоре”, обясни д-р Симеон Матев.

Що се касае до България месец март не е най- топлият месец у нас. Той не е и на второ място, а причината е, че 1948 година остава с най-висока аномалия до момента. Други топли години са 1989, 2003 година също.

“Изминалия месец март в нашата страна ще го запомним с това, че последните три- четири дни от месеца бяха с изключително висока аномалия. Повече от 10-12 градуса средната температура е по- висока от нормалната. На доста места бяха отбелязани и типично летни стойности от порядъка на 30-32 градуса. Разбира се, това не бяха звездопад от рекорди по простата причина, че 1952 година точно на същите дати сме имали също такава интензивна гореща вълна, но разликата между сега и тогава е, че сега горещата вълна продължи 4-5 дни, докато тогава е траяла само 1-2 дни”, каза още климатологът.

През изминалия март в нито един ден в равнинната част на страната под 1000 метра надморска височина не е отбелязан ден със снежна покривка. Което се случва за втори или трети път за последните 150 години. Това са все факти, които говорят, че климатът ни през последните 10 месеца е безобразно топъл, посочи Симеон Матев.


Пълния запис от интервюто изслушай тук.