Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Д-р Симеон Матев от авторския ни екип в интервю за БНР – Хоризонт с анализ на рекордния валеж в Дубай и времето в България.

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна. Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев.

“Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва. Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай. Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да предизвика такава енергия”. 

120 български граждани все още се намират на летището в Дубай.

Десетки полети бяха пренасочени заради проливните дъждове, които връхлетяха Обединените арабски емирства и предизвикаха наводнения в пустинната страна.

Националният метеорологичен център на ОАЕ е регистрирал най-обилните валежи от 75 години.

“Времето, на което сме свикнали дълги години, не е същото. Климатът се променя, защото се променят факторите, които го определят. 

Природата все още може да поднася своите изненади. Ако нямаме уважение към природата, се получават неприятни ситуации”.

Той коментира т.нар. засяване на облаците. 

“Внасяне по изкуствен начин на кондензационни продукти. 

Тази технология не е много разпространена по света. Но там, където сега получиха едни от най-големите валежи, е мястото, където разработките са в доста напреднал стадий. Проблемът с това вмешателство във времето е, че не може лесно да се докаже има ли благотворен ефект”.

Симеон Матев оценява като положителна стъпка даването на заден ход по отношение на Зелената сделка в ЕС. 

“За човечеството ще  е по-полезно да остави природата да действа по собствените си закони”.

Това време, което имахме в началото на април, няма да го има в началото на май, прогнозира още той в предаването “Нещо повече”.


Пълния запис от интервюто изслушай тук.