Симеон Матев: Като нация нямаме изградени навици за защита от бедствия

Д-р Симеон Матев в интервю за БНР “Хоризонт” относно зачестяващите климатични аномали и екстремни явления в България.

Септември 2023 година е бил най-топлият за последните 28 години в България.

Климатологът Симеон Матев  обясни пред БНР, че има всички предпоставки и в следващите години да разчитаме на хубави летни дни през този месец. 

Той посочи, че има връзка между климатичните промени и използването на природни ресурси. 

“Най-важното, което трябва да разберем по отношение на използването им е, че трябва да го правим ефективно – с разум и с мисъл за бъдещето. Повечето разработки по темата казват, че ако продължим със същия темп да разхищаваме нашите ресурси, съвсем скоро ще преминем онази точка, от която няма да има връщане“. 

Климатологъг коментира и огромните наводненията по Южното Черноморие. 

Това не е най-голямото валежно количество за 24 часа в нашата страна. Най-голямото се случва през 1994 година. Пак е в района на Странджа, но в Ахтопол. За 18 часа падат над 400 литра на квадратен метър. Сега регистрираните валежи в село Кости са от 330 литра на квадратен метър. През 1953 година близо до Варна – на територията на днешния курорт “Свети Константин и Елена” падат 352 литра на квадратен метър”. 

През последните години зачестяват случаите на екстремно големи количества валежи, които падат за кратко време, отбеляза Матев.

Това поставя инфраструктурата и обществеността в едно постоянно тревожно състояние. Ние, като нация нямаме изградени навици за защита от такива бедствия“.


Пълния запис от интервюто изслушай тук.