Радио Благоевград – част от проекта “Наука и журналистика за климата”

Пламена Маринова, създател на Климатека, в интервю за БНР – Радио Благоевград относно Лабораторията “Наука и журналистика за климата”, в която учени и журналисти работиха заедно по темата за климатичните промени.

Радио Благоевград е част от проекта „Лаборатория: Наука и журналистика за климата“. Поканата за участие в него дойде от екипа на платформата „Климатека“, която разказва за природата и климатичните промени на популярен, разбираем език и която е един от активните партньори на медията в екологичната неделна рубрика „Премини на зелено“ .„Това, че я нарекохме лаборатория подсказва, че беше малко експериментателска инициатива. В нея решихме да поканим учени и журналисти, които да работят заедно по създаване на материал, насочен към климатичните промени и с фокус към България“, поясни в специално интервю за Радио Благоевград Пламена Маринова, създател на „Килматека“.

Проектът е международен и в него, освен България, участват Сърбия, Унгария и Румъния. Сформираните екипи избраха разнообразни теми. Предстои слушателите на РадиоБлагоевград да чуят резултата от съвместната ни работа с д – р Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи, автор в “Климатека” по непознатата, но твърде интересна и важна за здравето ни тема: Козметичната индустрия и климатичните промени. „Вярваме, че тези две групи: учени и журналисти държат важно знание, експертиза, за да може обществото да получава качествена информация по темата за климатичните промени. Темата често е много научна, малко техническа, дори неразбираема. Това е много важно – от една страна, учените, експертите, които имат задълбочените знания да ги представят на обществото. А журналистите имат изключително важната роля в този процес, защото те знаят как да представят тази информация по много по-достъпен начини имат усещането за актуалност на темите. Вярвам, че колаборацията между тези две групи крие решението за качествената и достъпна информация за обществото“ поясни още Пламена Маринова.

И нейният поздрав за 49-тия рожден ден на Радио Благоевград: „Честит рожден ден на екипа и на всички слушатели. Поздравления за значимата дейност толкова дълги години. Благодарим Ви, че Ви има и че поднасяте винаги толкова интересно съдържание за нас слушателите“.


Пълният запис от интервюто изслушай тук.