Водните ресурси в борбата с климатичните промени

Радина Калдамукова от авторския ни екип гостува в подкаста на dir.bg, където говори по въпросите, свързани с водните ресурси и тяхната роля в борбата с климатичните промени.

“Изграждането на синьо-зелена инфраструктура ще помогне за справянето с климатичните промени”, коментира Радина Калдамукова, магистър по геоекология от университета в град Тюбинген, Германия и учен от авторския кръг на отворената платформа за знание “Климатека. “С помощта на точно определена растителност или по-интелигентни дренажни системи, ние можем да противодействаме. В един момент, когато например имаме по-големи валежи и повече наводнения, можем да задържим тази вода в такива инсталации в покривите на сградите и когато имаме засушаване и недостиг на вода, тези интелигентни системи я освобождават. Много важно е да се защитят влажните зони и да се опазят. Те могат да действат като начин да абсорбираме вода, когато имаме много големи количества”, допълни тя.

Други начини са да се намали изхвърлянето на храна или да се инсталират контейнери за събиране на дъждовна вода, която може да се ползва и за битови нужди.


Пълният запис на участието изслушай тук. Статията на Радина Калдамукова относно водния баланс прочети тук.