Подземните герои, които правят живота на Земята възможен

Участие на Радина Калдамукова от екипа ни за БНР – Програма Христо Ботев относно ролята на гъбите за живота на Земята.

Гъбите са ключът към разбирането на света в който живеем, но в много голяма степен живеят скрити от човешкото око и повече от 90% от видовото им разнообразие остава недокументирано. Това провокира както научния интерес, така и творческото въображение. Неслучайно гъбите играеха ключова роля в нашумелия сериал “Последните оцелели” – чийто сценаристи се опират на здравата научна фактология, която понякога изглежда по-причудлива и от най-развихреното въображение.

Гъбите на са растения и по своята същност се доближават повече до животните, защото не могат да фотосинтезират.

Между гъбите и растенията се осъществява така наречената микориза, която е вид мутуалистична симбиоза, създавайки толкова многопластова и взаимосвързана система, че понякога е известна с наименованието “Wood Wide Web” (подобно на www – World Wide Web/интернет).

Гъбите, тези “майстори” на рециклирането произвеждат хранителни вещества, които поддържат целия растителен свят, хранейки се от корените на растенията със захари и мазнини, а в замяна ги снабдяват с фосфор и азот.

В една екосистема почвата бързо щеше бъде измита от дъждовете, ако не беше гъстата мрежа от гъбна материя, която да я задържи на място.

Най-горният почвен слой съдържа три пъти повече въглерод от цялата атмосфера, което прави почвите основен уловител на въглерод, заедно с горите и океаните. Гъбите имат съществена роля в този процес.

Какво е значението на гъбите за човека и как са променили климата на Земята, чуйте от разговора с Радина Калдамукова, магистър по геоекология и автор на “Климатека”.


Цялото интервю изслушай тук.