Какво е “безорно” земеделие и защо е за предпочитане?

Радина Калдамукова от екипа в интервю за БНР – Хоризонт относно възможностите на биоземеделието.

Биоземеделието все повече привлича вниманието на земеделците и потребителите у нас. Радина Калдамукова, геолог и част от екипа на платформата “Климатека”, сподели своите знания и впечатления от видовете биоземеделие в рубриката “Време за наука”.

“Безорното земеделие набира популярност в страната. Хората, които се занимават с него, можем да ги определим като “смели земеделци”, защото за мнозина тази практика звучи като нещо странно. В България ние сме по-скоро традиционалисти и не сме склонни към експерименти”, споделя Радина.

Идеята зад безорното земеделие е да се минимизира обработката на почвата, като се избягва използването на оран и тежки машини. “Целта е да се запази плодородието на почвата и да се поддържа нейната структура във времето”, обяснява тя. “Тежките машини и оранта могат да причинят т.нар.”плужна пета”, като променят структурата на почвата и я омазняват, което води до натрупване на влага и наводняване на земята.”

Въпреки че безорното земеделие използва машини и сеялки, специализирани за този процес, една от най-интересните техники за борба с плевелите е използването на покривни и междинни култури. “Те конкурират плевелите и ги изтласкват, като намаляват необходимостта от използване на химикали и пестициди”, посочва Радина.

Биоземеделието се стреми да намали зависимостта си от външни торове и химикали, като възлага на системите си да осигурят нужните хранителни вещества за растенията“, добавя тя.

Интересът към безорното земеделие в България се увеличава, макар и да е относително ново явление, по думите на Радина от около 20-25 години. Тя споменава възможността за използване на прецизни земеделски методи, дронове и други нови технологии, които могат да подпомогнат развитието на биоземеделието.


Пълния запис от интервюто изслушай тук.