Радина Калдамукова от екипа ни в интервю за БНР – Радио Благоевград по темата за градското земеделие – какво представлява то и каква е неговата роля за установяването на устойчиви хранителни системи?
„По дефиниция градското земеделие е отглеждане на различни земеделски култури, билки, храсти и дървета в градска и крайградска среда. Целта е да се завърнем към изгубените си корени, към природата и да направим градската среда по-зелена и по-здравословна“, поясни за слушателите на Радио Благоевград Радина Калдамукова, магистър по геоекология, с интереси в областта на иновациите в земеделието, устойчивото използване на природните ресурси, ентусиаст-градинар. Тя е част и от авторския екип на платформата „Климатека“, която има амбицията да „превежда“ науката за климата на популярен език. Младият учен посочи, че интересът към градското земеделие нараства и този засиленият интерес у хора да градинарстват е израз на тяхната необходимост да се свържат по някакъв начин с природата. „В градовете има много площи, които не се използват и на тях може да им се вдъхне нов живот чрез т.н „споделени“ градинки. От друга страна в града имаме една доста по-топла околна среда – с около 2-3 градуса по-топла в сравнение с извън града; много отделяне на въглероден диоксид, което е полезно за растенията. Има много ресурси, които не се използват, а могат да бъдат използвани в градското земеделие“, коментира Радина Калдамукова част от това, което могат градовете да предложат на земеделието. И още: как градовете могат да спомогнат за установяване на по-устойчиви хранителни системи във време на здравна, икономическа и климатична кризи? какво показва българският опит в градското земеделие и този в Европа? какви промени в законодателството са нужни, за да се отговори на нарасналия обществен интерес към градското земеделие?
Пълния запис от интервюто чуй тук. Статията на Радина Калдамукова за градското земеделие – прочети тук.