Пожар по склоновете на Килиманджаро в следствие и на климатичните промени

От 1974 г. до днес граница на гората се е изкачила с 800 м, заради измененията на климата

Симеон Матев е доктор по климатология, защитил е докторат на тема „Съвременни изменения на климата в България“. В момента е асистент по климатология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в катедра „Климатология, Хидрология и Геоморфология“, като основните му научни интереси са в областта на изменението на климата, дългосрочните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „Времето“ в почти всички наши телевизии, както зад кадър, така и в ефир.

Опустошителен пожар гори по склоновете на най-високата планина в Африка – Килиманджаро. Пламъците са били забелязани на 11 октомври, като огънят е обхванал части от националния парк Танапа, достигайки до горната граница на гората. До 13 октомври засегнати от пожара са били повече от 28 000 км2. Около 500 пожарникаря и доброволци са гасили пожара, основно с подръчни средства (фиг. 1.) 

Пожарът се разпространява в труднодостъпни райони на около 3000-3500 м н.в. и това изключително много затруднява достъпа до „живия“ огън и работатата на огнеборците. Освен това постоянно са възниквали нови огнища и е било възможно само частично ограничаване на огнената стихия. Въпреки трудните условия първоначалните очаквания са били, че до 15 октомври пожарът ще бъде овладян и потушен.

За съжаление се случва, точно обратното: огънят завзема все повече територии. Не е уточнена първоначалната причина за възникване на пожара, но бързото му разпространение се обяснява със сухото и горещо време, което е обхванало района. В региона от седмици не е валял съществен дъжд, а температурите в подножието достигат до 34-35 °C. Тези условия са характерни за сухия сезон, който тази година, в синхрон с по-високите глобални температури, е бил по-топъл от обичайното. 

Първоначално пожарът е обхванал основно южните склонове на планината (фиг. 2) и туристите в района са заобикаляли лесно опожарените територии по странични маршрути. След новото му разрастване се е наложило да бъдат евакуирани туристи от лагерът  Mweka. Той се намира на горната граница на гората и е важен подкрепителен пункт за всички туристите спускащи се от високата част на планината. Администрацията на парка Танапа са посъветвали всички туристически групи временно да се оттеглят от планината до овладяване на ситуацията.

Изображение

Фиг. 2. Първоначално пожарът е обхванал южните склонове на планините, но впоследствие бързо се е разрастнал. Снимкa: Tanzania National Parks.

В планината Килиманджаро се намира най-високата точка на Африка – връх Ухуру висок 5895 м. Връхното било е покрито с ледници. Планината е посещавана от много туристи от цял свят, които осигуряват значителни приходи на Танзания. Така че, освен екологични проблеми, пожарът ще нанесе и финансови щети, както на администрацията, така и на местното население. 

За последно e имало голям пожар на Килиманджаро през октомври 2016 г. Но през последните три десетилетия се наблюдава увеличаване на пожарите в района, според биологът от Байройт, Андреас Хемп, който изследва промени в екосистемите на Източна Африка, включително и на Килиманджаро. Той свързва увеличението на пожарите, както и топенето на ледниците с изменението на климата. Изследванията на Андреас Хемп показват, че линията на горската растителност се е изместила с 800 м от 1976 г. насам. 

Характерно за източноафриканския планински пейзаж е, че растителните съобщества (които правят връзката между тропическите гори в равнините и голите скалисти планински зони), могат да улавят влагата от мъглата чрез листата си, която често обвива склоновете на планините. По този начин я предават, чрез корените си на подпочвените води. Но тези растителни съобщества имат и свойството да изгарят много бързо (фиг. 3) и ако възникне пожар, както сега, той трудно се потушава. 

Изображение

Фиг. 3. Растителността в района на пожара е леснозапалима и бързоизгаряща. Снимкa: Tanzania National Parks.

Сухият сезон е към края си в Танзания и на места вече започнаха да се изливат проливни дъждове с гръмотевици. През следващите дни се очаква валежните зони да се разширяват и да обхванат Килиманджаро и с това да се сложи край на огнената стихия в планината. 

Можете да прочетете интересна информация за пожарите в България тук, а тук – една по-различна гледна точка, свързана с неочакваните ползи от пожарите.


В публикацията са използвани материали от: