Геотермалната енергия – възможност България да стане енергийно независима

Павлин Стоянов в интервю за Bulgaria On Air относно предимствата и потенциала на геотермалната енергия в България.

Геотермалната енергия се използва широко в редица страни за отоплението на сгради, както и за производството на електрическа енергия.

“Геотермалната енергия е топлина, която се намира под повърхността на земята. Може да бъде топлина в някакви води, може да бъде топлина в скали, може да бъде топлина в друг вид флуиди, които не са питейни води, а са много силни солени разтвори. За много хора геотермалната енергия означава топлите минерални извори, но не са само това”, каза експертът Павлин Стоянов в студиото на “България сутрин”.

Той добави, че понякога тя се използва и в оранжерии.

“Някои хора са инсталирали термопомпи, които вземайки тази топлина на плитко – после термопомпата малко додава да повиши още температурата за отопление. За да се разкрие потенциалът на геотермалната енергия за индустриално ползване, примерно за “Топлофикация София”, или за производство на електрическа енергия, трябва да се допроучи българската геология”, обясни Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му търсенето на този тип енергия прилича на проучването на нефт и газ.

“Трябва да се направят специални сондажи, които да изследват топлинния ресурс на дадена дълбочина. Северна България е доста надупчена. Сондажите са линейни, те може да са много надълбоко, но технологиите са на много високо ниво, най-вече заради нефт и газ индустрията”, коментира той.

Павлин Стоянов поясни, че геотермалната енергия е базова енергия: Тя не се влияе от това дали грее слънце или духа вятър. Местен ресурс, независим е от външни доставки. Той е дефиниран като възобновяем от европейската директива – при правилно използване температурата под земята няма да бъде изчерпана. В Турция има изключително много електроцентрали на геотермална енергия. В Исландия също.”

В много държави тя е освободена от такси.


Пълния запис от интервюто изгледай тук.