Офшорните вятърни паркове у нас се нуждаят от ясна регулация, за да привлекат инвеститори

Павлин Стоянов в предаването „Made in Green“ по Bloomberg TV Bulgaria, където разказва за възможностите за изграждане на офшорни вятърни паркове в Черно море.

Изграждането на офшорни вятърни паркове в Черно море ще породи инвеститорски интерес, но за да се случи това, е необходима ясна и точна регулация, която да дава насоки на всеки инвеститор. В момента няма подобна регулация и поради тази причина никой инвеститор не би тръгнал по този път. Това са качествени и дългосрочни проекти изцяло в контекста на зеления дневен ред. Това коментира Павлин Стоянов, юрист и автор в “Климатека” в предаването „Made in Green“ с водеща Роселина Петкова.

По думи на госта особеностите на Закона за енергия от възобновяеми източници в морските пространства са, че предвижда изчерпателни и всеобхватни проучвания на пространството, които включват и енергийния ресурс в морето, но и анализ на екологичните чувствителни зони, морското дъно, социалните и икономически ефекти към местните общности, което се отнася към рибарство, туризъм и дори естетика на пейзажа.

“Законът дава възможност на държавата да завърши тези проучвания и да определи условията на едно бъдещо строителство на офшорни паркове. Ако тя не е готова да инвестира в такива проучвания, може да остави инвеститорите да ги проучат, да изложат докладите си пред компетентните органи, които да одобрят и приемат, че има потенциал за устойчиво изграждане на такива паркове в морето… Другата особеност в този закон е опитът да се въведе за пръв път в България т. нар. “цена по договор за разлика за реализираната на пазара произведена енергия.”

Според Стоянов основните предизвикателства пред изграждането на зелени мощности както у нас, така и в Европа през 2024 г., са в капацитета на мрежите да поемат нови мощности и внедряването на малки децентрализирани инсталации на място при потребителите.

“Потенциалът на България в развитието на зелена енергия се оценява на много високо ниво от множество експерти. Има държави с много по-голям потенциал, но и нашият се оценява на високо ниво. Той напълно може да задоволява заедно с други технологии нуждите на страната за потребление на електрическа енергия, както и огромната възможност за износ.”


Пълния запис от интервюто изгледай тук.