Европа записа най-топлия месец октомври

През октомври 2022 г. светът стана свидетел на множество месечни рекорди

Д-р Симеон Матев е автор в Климатека и доктор по климатология, защитил е докторат на тема „Съвременни изменения на климата в България“. В момента е асистент по климатология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“, като основните му научни интереси са в областта на изменението на климата, дългосрочните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси. Има богат медиен опит, бил е в екипа на „Времето“ в почти всички наши телевизии, както зад кадър, така и в ефир.

Октомври 2022 г. счупи множество „горещи“ рекорди в различни части на света. Европа преживя най-топлия октомври, като средните месечни температури във Франция, Австрия и Швейцария са били най-високите в тяхната метеорологична история. В същото време продължиха интензивните валежи и наводненията в Австралия. Потвърдиха се и данните за рекордна концентрация на силния парников газ метан. В България средните температури също са били по-високи от обичайните. Трендът на повишение на средните месечни температури през октомври в България за последните 22 г. е бил 0,33 °C на десетилетие. 

Според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) средната температура на въздуха през октомври 2022 г. в глобален план е била с 0,41 °C по-висока спрямо новия климатологичен период (1991 – 2020 г.), а стойностите са били по-високи с 0,64 °C от измерените през предишния климатологичен период 1981 – 2010 г. Тази аномалия нарежда тазгодишния октомври на четвърто място, но разликата с водачите в тази класация 2019, 2015 и 2021 г. е пренебрежимо малка от порядъка на стотни от градуса (Фиг. 1). Този октомври е бил един от малкото месеци през годината, който има повече от две години с отрицателни аномалии на средната глобална температура през новото хилядолетие. От 2008 г. се наблюдават само положителни аномалии, като от 2015 г. до днес отклонението от нормата значително нараства. Въпреки това годините с най-студени месец октомври имат по-голямо отклонение в абсолютна стойност, отколкото годините с най-голяма положителна аномалия, изброени по-горе, което е рядкост в съвремието. Обикновено стойностите на положителните аномалии са много по-големи от отрицателните, както през почти всички останали месеци на годината. За последните 10 години глобалната средна температура през октомври се е повишила с 0,24°C. 

Фигура 1. Отклонение на средната температура на въздуха за октомври 2022 г. спрямо нормата за 1991 – 2020 г. за цялото земно кълбо от 1979 г. насам. Източник: C3S/ECMWF.

По света

През октомври 2022 г. отново преобладават районите с положителни аномалии, както над сушата, така и над океанските и морските повърхности (Фиг. 2). С най-голямо превишение на нормите – до 7 – 9 °C се открояват полярните райони, както на Северното, така и на Южното полукълбо. През този месец значително по-топло от обичайното е било и в Канада. В Британска Колумбия 12 общини са отчели най-топлия месец октомври в историята си. Освен рекордно топъл, за части от Канада, изминалият октомври е бил и най-сухият, като на места изобщо не е валяло или падналите месечни суми валеж са под 5 мм. 

Фигура 2. Отклонение на средната температура на въздуха за октомври 2022 г. спрямо нормата за 1991 – 2020 г. за цялото земно кълбо. Източник: C3S/ECMWF.

В Близкия изток, Иран и южната половина на Африка също бяха отчетени наднормени средни месечни температури. В Китай температурите са имали разнопосочни аномалии в различните части на страната, но в началото на месеца гореща вълна е повишила температурите в източните райони до над 40 °C. На 3 октомври 2022 г. месечният температурен рекорд еи счупен в Китай – в град Anhui Qingyang температурата е достигнала до 40,9 °C (Фиг. 3).

Фигура 2. Максимална температура на 03.10.2022 г. в части от Китай. Източник: Wetter Online.

Температури под средните са наблюдавани в по-голямата част от Австралия, където валежите са били наднормени. В Сидни е подобрен рекорда за най-много валежи през октомври, като метеорологичната редица е с давност 165 години. Освен през октомври, рекордите са подобрени и през месеците март и юли. Най-големият австралийски град ще отчете и най-валежната година в своята метеорологична история, въпреки че остават още два месеца до края на годината. Освен в Австралия, по-студено от обичайното е било и в югоизточните райони на САЩ, в части от Мексико, в Южна Америка, в Северна Африка и в малки части от Азия. 

Средните месечни октомврийски температури на въздуха над моретата и океаните имат противоположни аномалии. С по-топли условия се отличават големи части от  Атлантическия океан, Северния ледовит океан, северозападната част на Тихия океан и Тихия океан в ивица от Северна Австралия до Южна Америка. Продължават и по-студените условия в голяма част от Южния тропик на Тихия океан, поради продължаващата вече трета година Ла Ниня

В Европа – най-топлият месец октомври

След най-топлия август в Европа, 2022 г. се отчита и с най-топлия месец октомври. Аномалията на средната месечна температура спрямо периода 1991 – 2020 г. възлиза на 1,92 °C. Тази стойност е с половин градус по-висока от най-топлия до този момент месец октомври през 2020 г. На другия полюс е 1992 г., когато средните температури са били с близо 3 °C под нормата. Само за последните 10 години средните температури в Европа са се повишили с 0,22 °C. 

В регионален план целият континент е бил с наднормени температури (Фиг. 4). Три съседни страни – 

Франция, Швейцария и Австрия, отбелязват най-топлия октомври в инструменталната си метеорологична история. 

Във Франция средната температура на тазгодишния октомври е била 17,2 °C, а предишният най-топъл октомври е бил през 2000 г. със стойности от 16,3 °C. Австрия е една от страните в света с най-дълга редица с метеорологични данни, започнали да бъдат измервани още през 1767 г. в низините и през 1853 г. в планините. В низинния пояс тазгодишните октомврийски температури са изравнили рекорда от 1795 г., а в планините месецът е бил най-топлият, откакто се правят измервания. Интересно събитие е станало в самия край на месеца – на 29 срещу 30 октомври, в Залцбург са регистрирали минимална температура от 20,3 °C, което отбелязва първата до момента тропична нощ (когато минималната температура за денонощието не се понижава под 20 °C) в Австрия през този месец. 

В Швейцария също е поставен рекорд на страната за най-висока средномесечна температура. Снежната покривка по високите части на Алпите или липсва, или е твърде оскъдна, поради което стартовете за Световната купа по ски бяха отложени. Причина за топлото и безвалежно време в Европа през октомври е атмосферната циркулация, провокираща почти постоянен пренос на въздушни маси от югозапад и юг, носещи топъл, често и сух въздух. 

Фигура 4. Отклонение на средната температура на въздуха за октомври 2021 г. спрямо нормата за 1991 – 2020 г. в Европа. Източник: C3S/ECMWF.

Единствените места в Европа с температури около и под норма са били Исландия и някои части на Турция – Анадолското плато, и Черноморското крайбрежие. Въпреки не особено топлия октомври в Турция, в началото на месеца 

бяха поставени редица рекорди за максимална дневна температура по Средиземноморското крайбрежие,

 превишаващи 40 °C  (Фиг. 5). А в Кипър на следващия ден беше подобрена най-високата максимална температура за октомври със стойност от 41,2 °C в Алонуди. 

Фигура 2. Максимална температура на 01.10.2022 г. в части от Източното Средиземноморие и Близък изток. Източник: https://www.wetteronline.de/.

В България

През октомври 2022 г. у нас средните температури също са били по-високи от обичайните. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположени автоматични станции на много места в Северна и Източна България, месецът е бил топъл – с аномалия спрямо периода 1991 – 2020 г., между 1 и 3 °C. В Югозападна България месецът също е бил наднормен, но отклоненията от нормата са до 1 °C, а на някои места дори са били близки или съвсем слабо под нея. 

Сравнявайки с предишни години, тазгодишният октомври е със сходна аномалия, подобно на 2004 и 2018 г., и далеч от лидера с най-висока температура, измерен през новия век – 2012 г. Още по-топло е било през 1993 г., когато през няколко дни от месеца температурите, включително и в гр. София, достигат и надхвърлят 30 °C, а на места има измерени стойности дори до 38 °C. За последните 22 години през октомври има повече случаи на отрицателна аномалия, като през периода 2010 – 2017 г. има само една с положителна аномалия. 

Трендът на повишение на средните месечни температури през октомври за последните 22 години е 0,33 °C на десетилетие. 

Фигура 5. Отклонение на средната температура на въздуха в България за октомври 2022 г. спрямо нормата за 1991 – 2020 г. Източник: www.stringmeteo.com.

Октомври 2022 г. ще го запомним с много на брой наднормени или близко до нормата дни, със спокойното и предимно слънчево време, с липсата на трайни мъгли и с липсата на валежи. По-масови валежи паднаха в самото начало на месеца, а по-символични, и на по-малко места, бяха преваляванията в началото на второто десетдневие. По-сериозно застудяване имаше в средата на месеца, след което в края на второто десетдневие на места в низините бяха отчетени отрицателни температури и се образува слаба слана. Бяха поставени и температурни рекорди за деня за максимална температура, като един от най-топлите дни беше последният ден от месеца – 31 октомври. 

Ледена покривка

В Арктика площта с морски лед за октомври 2022 г. е била с 9% по-малко от средната за периода 1991 – 2020 г. Тази стойност отрежда на тазгодишния октомври 8-мо място в класацията за най-малка площ на морския лед. Водач в тази касация е 2020 г., когато стойността на отрицателната аномалия са достигнали 27% спрямо нормата. Трябва да отбележим, че тази класация се води от 1979 г. насам, когато започва сателитно наблюдение на ледената покривка и оттогава годината с най-много лед е 1986 г., когато превишението е било около 23%. 

От 2007 г. сме в серия на години само с поднормена площ на морският арктичен лед, с изключение на 2013 г. 

Картата на аномалиите в концентрацията на морски лед за октомври 2022 г. показва концентрации под средните в повечето сектори на Северния ледовит океан, особено в Европейския и в части от Азиатския сектор. Най-големи отклонения в положителна посока се наблюдават в две области – в северната част на море Лаптеви, и в централната част на Източносибирско море (Фиг. 7).

Фигура 7. Отклонение в % на концентрацията с морски арктичен лед площ през октомври 2022 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. Източник: C3S/ECMWF.

В Антарктика площта на морския лед започна годишния си ход на намаление и достигна 17,9 милиона км2, което е с 3% под средното за 1991 – 2020 г. за октомври. Тези стойности класират месеца на 3-то място по най-малко лед, след 1986 и 2016 г

Фигура 8. Отклонение в % на концентрацията с морски антарктичен лед площ през октомври 2022 г. спрямо нормата за 1981 – 2010 г. Източник: C3S/ECMWF.

Общият модел на аномалии в концентрацията на морски лед около Антарктика за октомври 2022 г. продължава да бъде доминиран от концентрации под средните около Антарктическия полуостров, в северните части на море на Уедъл и на изток – по крайбрежието на Източна Антарктика. Концентрацията на морски лед е значително под средната в централните части на море Белингсхаузен и западно от Антарктическия полуостров. С наднормена концентрация са отново моретата на Амундсен и Рос. Този контраст в аномалиите на концентрацията между морските сектори Белингсхаузен и Амундсен-Рос вече се наблюдава за трети пореден месец и е резултат от динамиката, породена от силна циклонална дейност в море Амундсен. 

През октомври 2022 г. светът стана свидетел на множество подобрени месечни рекорди – както за максимална дневна стойност, така и за максимална месечна стойност. Някои страни отчетоха най-топлите октомврийски месеци в историята си. Европа също записа най-топъл октомври. В Австралия по-студените условия продължиха, придружени от рекордни количества валежи и съответно – от наводнения с огромни материални щети. „Капризите“ на времето продължават да озадачават света и да са една от най-честите новини в медиите. Според редица учени един от „виновниците“ е газът метан. През октомври беше потвърдената информацията за рекордно нарастване на концентрацията на този парников газ. Според публикация в реномирания немски метеорологичен сайт Wetter Online, в световен мащаб се отделя повече метан от всякога. Освен въглеродния диоксид, този парников газ допринася най-много за изменението на климата. Причината за това изключителното увеличение през изминалата година обаче все още продължава да е загадка. Откакто започнаха систематичните измервания на концентрацията на мощния парников газ метан преди почти 40 години, се наблюдава постоянно повишение и през 2021 г. се достигнаха „поредните“ рекордни стойности. 

Според оценките на Световната метеорологична организация (СМО), средната глобална концентрация на метан се е повишила до 1908 ppb (части на милиард) миналата година. Това е 262% от прединдустриалните нива в средата на 19 век. Този парников газ има втория най-голям принос за изменението на климата след въглеродния диоксид. Като цяло метанът е 25 до 30 пъти по-вреден за климата от въглеродния диоксид. Именно това е една от темите на СОР27 в Египет. За нея, както и за други актуални теми може да прочетете тук


Виж още:


Източник заглавна снимка: Adobe Stock Images (свободен лиценз).

* Публикацията е част от поредица, която прави обзор на метеорологичните и климатичните условия на глобално, регионално и локално ниво. Ежемесечните публикации излизат в рамките на следващия календарен месец и са базирани на обзор на Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) за предходния месец.


В публикацията са използвани материали от: