Николай Петков: Последните седем години са седемте най-топли на Земята

Николай Петков от авторския ни екип в интервю по БНР Благоевград, където говори за най-важното относно новия доклад на Световната метеорологична организация, “Обединени в науката”.

Последните седем години са седемте най-топли на Земята откакто се правят метеорологични наблюдения. И има голяма вероятност да прекрачим прага от градус и половина, заложен в Парижкото споразумение за климата“, коментира за Радио Благоевград Николай Петков от екологичното сдружение „За Земята“ и един от младите авторите  на платформата „Климатека“. Той отбеляза още изводи и тревоги на учените, публикувани от Световната метеорологична организация в доклада “Обединени в науката”. 

Ключовото послание е, че вървим в грешната посока, защото продължава покачването на концентрациите на парникови газове в атмосферата; емисиите от изкопаеми горива вече са над нивата от преди пандемията от Covid-19, след временния им спад през 2020 и 2021 година; човечеството е на прага на редица повратните точки, които ако бъдат преминати, промените в климата ще станат необратими. „Всеки ден природата ни напомня, че никой не е в безопасност от екстремните явления. Трябва да се върви към бързо намаляване на емисиите от парникови газове през следващите десетилетия“, каза още младият учен и посочи, че климатичната адаптация е ключова за намаляване на рисковете от настъпващите промени в климата.


Пълното интервю изслушай тук. Статията на Никоай Петков относно доклада на СМО “Обединени в науката 2022” прочети тук.