Световната среща за климата COP27: тревоги и надежди

Николай Петков от екипа ни коментира пред БНР Благоевград най-важното за очакваните развития на конференцията по климатичните промени COP27 в Шарм ел Шейх.

Курортният египетски град Шарм ел Шейх е домакин на 27-та годишна Конференция на ООН по изменение на климата, наричана още среща на страните – COP27 (англ.: conference of parties). В нея участват делегати от над 190 държави, както и на представители от гражданското общество. Начало на форума даде срещата на върха на световните лидери, която се проведе на 7 и 8 ноември 2022 година. България бе представена от президента Румен Радев. 

На тези срещи на върха се определят политиките за десетилетния напред“, подчерта в интервю за Радио Благоевград Николай Петков, експерт и координатор на проекта „Променяме се с климата“ на екологичното сдружение „За Земята“ и част от младите автори на платформата „Климатека“. Той напомни за постигнатите споразумения на миналогодишната среща в Глазгоу, като  „останаха за тази година да се определят как точно страните ще актуализират своите така наречени национално определени приноси и това трябва да се прави на всеки 5 години, а вече с две години се изостава“. 

Младият учен посочи още належащи въпроси за решаване: прекратяване на субсидиите за изкопаемите горива; начините за намаляване на емисиите; механизма за подкрепа на по-слабо развитите държави, които все повече са засегнати от климатичните промени; създаване на фонд “загуби и щети“. „За съжаление донякъде е неизбежно за Европа, поне в краткосрочен план, да се върне към някои изкопаеми горива. Но на това не бива да се гледа като нещо дългосрочно и като оправдание“, коментира Николай Петков връщането в много европейски страни към въглищата: удължаване на живота на въглищни електроцентрали; отваряне на вече закрити такива; преобразуване на газови електроцентрали във въглищни. „Да, имаме нужда от повече енергия, но науката е категорична по въпроса, че  нови инвестиции в нова инфраструктура, било то за втечнен газ от Америка или газови тръбопроводи, става недопустимо. Ако искаме да ограничим повишението на земната температура до безопасното равнище“.  

Световната среща за климата COP27 продължава до 18 ноември 2022 година, като  всеки ден е с  тематичен акцент, а паралелно с преговорите се осъществяват и разнообразни съпътстващи събития. 


Оригиналният запис на участието изгледай тук. Статия на Николай Петков относно COP27 прочети тук.