Николай Петков: Постигнатото съгласието на СОР27 за създаване на фонд “Загуби и щети” е напредък

Николай Петков от авторския ни екип пред БНР “Благоевград” относно изводите от изминалата конференция по климатичните промени – COP27.

Съгласието за създаване на нов фонд “Загуби и щети”, който трябва да покрива загубите на по-бедните страни, засегнати от въздействието на климатичните промени, е безспорно добрата новина от завършилата в Египет  27-ма годишна Конференция на ООН по изменението на климата, наричана  още срещата на страните – COP27. За първи път в документ, приет по време на COP, се споменават термини, като: повратни точки и природно-базирани решения; за първи път е предвидена секция за горите и се посочва, че климатичните проблеми са способни да създават проблеми с храните. 

Предстои да се види как фондът “Загуби и щети” ще заработи, но “ангажиментите на страните в областта на климата не трябва да бъдат оставяни само на световните климатични конференции“, коментира за Радио Благоевград Николай Петков от екологичното сдружение „За Земята“Той посочи още, чесред добрите новини от конференцията е подписаното от Бразилия, Индонезия и Демократична република Конго съвместно изявление за координиране на опазването на горите в тези страни, в които се намират над 50% от тропическите гори в света. След избора на Лула да Силва за президент на Бразилия през миналия месец, се очаква обрат в зелените политики в тази страна, ограничаване на сечта в Амазонската джунгла, активна работа  за  пълното възстановяване на Амазония. 

За съжаление, не бе постигнат напредък относно продължаване на ангажиментите на Парижкото споразумение, тъй като те трябва да бъде надградениА в момента, всяка една държава в света, според научни оценки, не успява да изпълни изискванията на Парижкото споразумение “, каза още екологът.


Пълният запис от интервюто изслушай тук. Статията на Николай Петков относно равносметката от конференцията за климатичните промени COP27 прочети тук.