Неизбежно ще има забавяне в зелените цели на Европа

Николай Петков от авторския ни екип гостува в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV, където коментира очакваните развития на преговорите по време конференцията за климатичните промени COP27 в Шарм ел Шейх в Египет.

Тазгодишната среща за климата COP27 в Египет трябва да планира въвеждането на практика на договорените цели от срещата в Глазгоу през 2021 г. както и световния пакт за метана, спирането на обезлесяването. Предстоят и преговори как да се финансират процесите и как възможно най-скоро развитите държави да успеят да помогнат на най-засегнатите страни, които ежедневно усещат негативните последствия. Това казаха Радостина Славкова, координатор в екип “Енергия и климат”, и Николай Петков, автор в Климатека и експерт в Екологичното сдружение “За Земята”, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водеща Роселина Петкова.

“Неизбежно ще има забавяне в зелените цели на Европа. Има известно завръщане към въглищата… Критично е да се действа, защото ако искаме да постигнем целите на Парижкото споразумение, няма много време за губене”, каза Петков. Постигането на най-нужните мерки ще бъде силно затруднено от настоящите кризи, добави той.

В Европа има краткосрочно завръщане към употребата на въглища – заради войната в Украйна и повишените цени на енергоносителите – но повечето държави все пак не изместват датите за крайния изход от въглищата, добави Славкова. Гражданският сектор и бизнеса не трябва да спира натиска си за по-голямо въвеждане на ВЕИ и децентрализирана енергийна система.

Колкото по-малко средства се инвестират през това десетилетие за намаляване на емисиите и адаптация, толкова повече ще трябва да се плаща в бъдеще за щетите от усилващите се климатични бедствия, смята тя.

“Развитите държави има дълг към развиващите се страни и бъдещите поколения да участват финансово към разрешаването на тази криза”, коментира Славкова.

Действията по целите, заложени в Парижкото споразумение за климата, не са достатъчни даже за намаляване на глобалното затопляне с 2С до края на века. Ефектите от положените усилия до момента се оценяват грубо на ограничаване до 2.8С от независими учени, каза Петков.

Зелената сделка на Европа продължава да се изпълнява, като България очаква скоро първите средства по Плана за възстановяване, предназначени за справедлив зелен преход.

“Имаме забавяне, но сме тръгнали в правилната посока. Има още работа по финализирането на трите плана за енергиен преход във въглищните региони”, каза Славкова.

Как се отразяват политиките на световните лидери на борбата с измененията на климата може да гледате във видеото.


Пълния за запис на участието изгледай тук. Статия на Николай Петкож относно COP27 прочети тук.