Продължителността на пожарните сезони нараства, 95% са вследствие на човешка небрежност

Николай Петков от авторския ни екип в интервю пред Bloomberg TV Bulgaria относно горските пожари и климатичните промени.

Условията за пожари стават по-подходящи, защото сами по себе си те не са метеорологично явление, но се влияят пряко от метеорологичните условия. През последните десетилетия летата са се затоплили значително. Горещите вълни са станали по-продължителни и по-интензивни. В световен мащаб средната температура се повишава, летните температури стават по-високи, пожарният сезон се удължава и условията за пожари са по-предразполагащи. Това каза Николай Петков, ”Климатека” и експерт в ”За Земята” в предаването “Made in Green” с водеща Роселина Петкова.

”Самите пожари не са причинени само от естествени явления. В съвремието 95% са причинени от човешка небрежност. Според статистики от официални данни в ЕС в повечето страни от континента през последните 20 години пожарите не са нараснали. Интересното е, че дори може да сме ги намалили в един по-дългосрочен план поради изсичането на горите.”

Според Петков трябва да се изготвят стратегии, свързани с адаптация и с оценка на риска с цел борба с огнената стихия. Гостът изтъква, че е необходимо да се отделят повече средства в превенцията от пожари и да се изградят системи за мониторинг на горите. По негови думи ще наблюдаваме известно нарастване на пожарите в световен мащаб вследствие на климатичните изменение. Именно поради тази причина трябва да се ограничи човешкото въздействие върху планетата, палежите и човешката небрежност и да се изградят системи за наблюдения с камери.

”Като цяло се счита, че през последните десетилетия в световен мащаб има нараснала продължителност на пожарния сезон и повече обхванати площи.”


Пълният запис от интервюто изгледай тук.