Зачестяват проявите на необичайно топло време

Николай Петков в интервю за БНР – Стара Загора относно климатичните аномалии и екстремуми на времето в Европа и България.

България е сред страните в Европа с най-рязко нарастване на случаите на екстремно време, според оценка на Световната метеорологична организация. Европа е най-бързо затоплящият се континент в света.

“През последните няколко десетилетия и особено след 2000 г. у нас зачестяват проявите на необичайно топло време, а в успоредно с това в по-голямата част от страната има и увеличена честота на интензивни валежи”,  твърди Николай Петков от екипа на екологичното сдружение „За Земята“  и част от авторския екип на платформата „Климатека“. 

„Притеснителното и в световен, и в регионална мащаб е, че  промените стават все по-силни и все по-явни при по-голяма степен на затопляне. Промените в бъдеще ще са и по-трудно предсказуеми“, предупреди  експертът.

Конкретно за 2024г. е трудно да се каже дали ще е по –топла. Що се касае до измененията с валежите – те са неравномерно разпределени. Тропическите циклони увеличават своя интензитет, каза Петков.


Пълния апис от интервюто изслушай тук.