Световната конференция по климатични промени постигна частичен успех

Николай Петков от екипа ни пред БНР – Радио Благоевград с равносметка относно изминалата конференция по климатичните промени – COP28, в Дубай.

От 30 ноември до 12 декември 2023 година Дубай бе домакин на 28-та световна конференция по климатични промени СОР-28. Основната тема на форума бе смекчаване на негативното влияние върху климата и наличните ресурси на страните за намаляване на емисиите. По думите на Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН, човечеството е навлязло в “глобално кипене”, а все повече световни лидери и експерти признават, че климатичната криза засенчва всички останали кризи. Вече е факт, че  2023-та е най-горещата година в историята на метеорологичните изследвания.

Още в първите дни на СОР-28 бе обявена подкрепа за ролята на ядрената енергетика в борбата с климатичните промени и ограничаване на повишаването на средната температура на повърхността на Земята до 1,5°. Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия до 2050 година подписаха САЩ, Канада, Франция, Обединените арабски емирства, редица други страни, сред които и България. Всички се ангажират да предприемат действия на национално ниво, за да се гарантира, че атомните електроцентрали се експлоатират отговорно и в съответствие с най-високите стандарти за безопасност, устойчивост, сигурност и неразпространение.

Конференцията продължи с един ден повече, заради  проблеми с приемането на финалния документ. „Документът е наречен „Глобална равносметка“ и в него има призив за преход извън изкопаемите горива“, коментира за Радио Благоевград резултатите от форума Николай Петков от екологичното сдружение „За Земята“ и част от екипа на платформата „Климатека“.  Той подчерта, че за първи път в историята на конференциите е отправен призив за прекратяване на добива на изкопаемите горива и припомни, че заключителният документ не е правно обвързващ. „За мен най-значителното, извън заключителния документ, е споразумението между над 120 страни да работят за утрояване на ВЕИ и за удвояване на скоростта на мерките за енергийна ефективност до 2030 година“, сподели експертът. Той съобщи, че България се е присъединила към инициативата на САЩ за нулев въглероден отпечатък на правителствената и общинската администрации, подкрепила е и декларацията за климата  и здравето, и подчерта, че участието на нашата страна във форума бе активно и на високо ниво. Въпреки това, България не успя да спечели домакинството на световната среща през 2024 година, тя ще се проведе в Азербайджан.


Пълния запис от интервюто изслушай тук.